Tudose: Nem egyik napról a másikra fog érvénybe lépni a különnyugdíjakat szabályozó sürgősségi rendelet

Akt.:
illusztráció
illusztráció
Nem egyik napról a másikra fog érvénybe lépni a különnyugdíjakat szabályozó sürgősségi rendelet, amelyiken jelenleg dolgozik a kormány – nyilatkozta hétfőn Mihai Tudose miniszterelnök.

“A rendeletet bejelentettük, mindenki tud róla, és nem fog azonnal hatályba lépni. Adunk majd egy egy-két hónapos határidőt, hogy akik abban a helyzetben vannak, hogy kérhetik a nyugdíjazásukat, választhassanak. De rendet kell raknunk mindenféle különnyugdíj tekintetében” – mondta a kormányfő az Antena 3 televízió hétfő esti műsorában.
A miniszterelnök hangsúlyozta, “nincs a világon még egy olyan ország, ahol ha nyugdíjaztatod magadat, több pénzt kapsz, mint amikor dolgoztál (…), majd amilyen mértékben nő az általad egykoron betöltött tisztségért járó fizetés, úgy nő a te nyugdíjad is” – magyarázta Tudose.
Arra a kérdésre, hogy mit gondol azokról a személyekről, akik a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet elfogadása előtt kérik a nyugdíjazásukat, a kormányfő úgy válaszolt: “Ilyen az élet!”
Lia-Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este bejelentette, olyan sürgősségi rendeletet készül kiadni a kormány, amelynek értelmében a katonák és rendőrök különnyugdíjának emelése ezután kizárólag az inflációhoz fog igazodni, az ágazati béremeléshez nem. A tárcavezető hozzátette, a rendelet a tervek szerint szeptember 15-e körül lépne hatályba.
A kormánykoalíció vezetőinek hétfői ülését követően a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea megerősítette a miniszter által mondottakat, és rámutatott, a már megállapított nyugdíjak összege nem fog csökkenni, ezután azonban a különnyugdíj nem lehet nagyobb a jogosult által kapott bér összegénél.
Dragnea szerint amennyiben nem változtatnak a hatályban levő szabályozáson, tarthatatlanná válik a rendszer, hiszen míg jelenleg hozzávetőlegesen 6 milliárd lejt kell a különnyugdíjak kifizetésére fordítani, az egységes bértörvény által előírt bérrendezés után ez az összeg akár 15 milliárd lejre nőhet.

www.agerpres.ro