Tudose az egyház megadóztatásáról: álláspontomat kifejezi Teodorovici úr menesztése

Tudose az egyház megadóztatásáról: álláspontomat kifejezi Teodorovici úr menesztése
Mihai Tudose miniszterelnök azt mondta hétfőn az egyház megadóztatásának ötletéről (amelyet volt tanácsadója, Eugen Teodorovici vetett fel), hogy álláspontját a tanácsadó menesztése fejezi ki.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az egyház megadóztatására vonatkozó felvetésről, Tudose kormányfő annyit felelt: ‘Az én álláspontom Teodorovici úr menesztése’.

Mihai Tudose szerint Teodorovici félreértette a tanácsosi feladatkört, és szóvivőnek képzelte magát. A kormányfő hozzátette: volt tanácsosa legtöbb ötletével nem értett egyet.

A kormányfő azt is közölte: vasárnap aláírta a Teodorovici tisztségből való felmentésére vonatkozó határozatot.

Eugen Teodorovici július 4-én, egy miniszterelnöki határozat révén lett tiszteletbeli tanácsosa Mihai Tudosénak. A tisztség nem járt anyagi ellenszolgáltatással. Eugen Teodorovici július 14-én azt javasolta, hogy a Román Ortodox Egyház bizonyos gazdasági tevékenységeire vessenek ki adót, az így befolyó pénzösszeget pedig szociális projektekre költsék el (pl. árvaházak építésére, iskolák felújítására). Hivatalos források szerint Teodorovici-nak azért kellett megválnia tisztségétől, mert nem tartotta tiszteletben a kormány által elvárt kommunikációs fegyelmet.

www.agerpres.ro