Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását kéri az USR

Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását kéri az USR
Elítéli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a korrupcióellenes főügyész elmozdítására vonatkozó döntést, és Tudorel Toader igazságügyi miniszter azonnali lemondását követeli.

Az USR közleményében azt állítja, az igazságügyi tárca vezetője már egy éve halogatja a csütörtök este bejelentett döntést, amelyet az őt tisztségbe juttató Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői követeltek meg tőle, abban a reményben, hogy ezáltal megszabadulhatnak a büntetőjogi felelősségrevonástól. “Tudorel Toader azt választotta, hogy engedelmeskedik politikai felettesei utasításainak, és jelzi a romániai bíráknak és ügyészeknek, hogy ezentúl mindenkit, aki megpróbál nyomozást indítani Liviu Dragnea büntetőügyes bandája ellen, politikailag és a médiában is meghurcolnak” – fogalmaz az USR közleménye.

Az alakulat elutasítja a “jogállamiság alapelveinek lábbal tiprását”, ugyanakkor azt üzeni a “független és tisztességes bíráknak és ügyészeknek, akik nem hagyják magukat megfélemlíteni”, hogy támogatja őket, ahhoz a több százezer állampolgárhoz hasonlóan, akik “tisztességes igazságszolgáltatást és mindenki számára egyenlő törvényeket” szeretnének.

E döntésével Tudorel Toader “merényletet követ el a romániai igazságszolgáltatás függetlensége ellen”, ugyanakkor arról tesz tanúbizonyságot, hogy “az országot jelenleg irányító szervezett bűnözői csoport érdekében” képes megtagadni szakmai elveit – véli az USR.