ERDON Helyi hírek

2007.08.03. 13:52

Képek a szent hegyről, helikopterből

<p>Nagyvárad - Első alkalommal láthatja a nagyközönség Aristeidis Kontogeorgis görögországi fotóművésznek az Athosz-hegyet megörökítő, helikopterből készített fotóit, a nagyváradi Foto-Art galériában. <dia width="850" height="630" alt="Athos hegyseg 2007.08.03"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Athos_hegyseg_2007_08_03/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Athos hegyseg 2007.08.03" /></a></dia></p>

A péntek reggeli ünnepélyes megnyitón először Tóth István, a klub elnöke köszöntötte az egybegyülteket, majd Ramona Novicov műkritikus szólt az Athosz-hegy szimbolikájáról, valamint magukról az alkotásokról. Az Athosz-hegy egy zárt, restriktív világ, mely nők számára fizikailag megközelíthetetlen, ezért szükség van olyan művészekre, akik nekik is felfedhetik ennek a világnak a rejtelmeit. Az Athosz-hegy szent hely, a kevés olyan helyek egyike, ahol a spiritualitás reális és aktív napjainkban is. Jó érzés tudni, hogy vannak olyan, magányban élő emberek, akik folyamatosan imádkoznak az emberiség fennmaradásáért, mondta a műkritikus.

Ötezer fotó

Túl azon, hogy festőiek, a görög fotóművész képei önmagunk túlszárnyalásáról szólnak, arról, hogy földi tévelygéseink értelmet kapnak ezen a szent helyen. Azt is kihangsúlyozta, hogy a román uralkodók sokat segítették az Athosz-hegyen lakó szerzeteseket. A megnyitón jelen volt maga a fotóművész is, aki elmondta: egy évig tartott, míg megkapta a helikopterből történő fényképezéshez szükséges engedélyeket, ezt megelőzően összesen egyszer hagyták ezt jóvá. Ez az első kiállítás az Athosz-hegyről készült képeiről, s az itt láthatóakon kívül további ötezer van még, ezek alapján könyvet is készül kiadni. A következő kiállítás New Yorkban lesz, akkor, amikor az első könyvet is bemutatják. Mint megtudtuk, különös, sokszor ijesztő élmény volt az óránként negyven mérföldes sebességgel repülő helikopterből fotókat készíteni.

Mint minden lyen alkalomkor, a zenei aláfestést a Varadinum vonósnégyes biztosította. A megnyitó elején Ciprian PorumbescuBallada című műve hangzott el, záróakkordként pedig Nikos Skalkottas görög zeneszerző néptáncfedolgozásaiból adtak elő. A kiállítás augusztus 16-ig tart nyitva, s hétköznap 8 és 18 óra között látogatható meg. Nincs beléptidíj.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!