Tudnivalók ebola-ügyben

Tudnivalók ebola-ügyben
Nincsenek ebolagyanús esetek Bihar megyében, tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, a sürgősségi osztály vezetőjétől. Pánikra nincs ok, de mindenkinek jó tudni, mire fontos odafigyelni .

Néhány hete egy kis, konténerszerű elkülönítő létesült a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztálya mellett. Amint dr. Hadrian Borcea, a sürgősségi osztály, valamint a gyorsmentő szolgálat (SMURD) vezetője kérdésünkre elmondta, ez e hely a fertőző betegek elkülönítésére szolgál, mintegy előkészületként arra, ha netán felütné a fejét nálunk is az ebola, de más helyzetekben is szükség lehet rá. A konténer egyetlen páciens kezelésére felel meg, nincsenek ott műszerek, de azokat percek alatt odavihetik. Előírás, hogy legyen egy ilyen terület, s mivel a korábbi elkülönítő megszűnt, amikor az új komputertomográf számára alakítottak ki egy helyiséget, ehhez a megoldáshoz folyamodtak. A konténert egyébként a polgármesteri hivatal támogatásával létesítették.

Jelek

A sürgősségi osztály vezetője elmondta: az osztály munkatársai nagyon figyelnek a jelekre, de egyelőre nem volt ebolagyanús esetük – kivéve azt a férfit, akivel kapcsolatban több héttel ezelőtt felmerült a fertőzés lehetősége, de utóbb kiderült, hogy vaklárma volt. Azóta nem volt olyan betegük, akinek az esetében egyáltalán feltevődött volna a fertőzöttség kérdése.
Kérdésünkre, hogy mire érdemes figyelnünk, milyen tünetek lehetnek aggasztóak, dr. Hadrian Borcea elmondta: két jellemző kezdeti tünet a láz és a hasfájás, azonban mindkettő megjelenhet másfajta fertőzés esetén is – tehát nem kell pánikba esnünk, ha ilyesmit tapasztalunk. A kontextus viszont lényeges: ha valaki fertőzött területen (Afrika, Egyesült Államok, Spanyolország) volt, vagy kapcsolatba került olyan személlyel, aki ezekből az országokból jött és ilyen tüneteket tapasztal magán, vagy nincsenek ugyan tünetei, de a betegség jeleit mutató személlyel került kapcsolatba, akkor fontos mihamarabb jelentkeznie a sürgősségi osztályon. Lényeges a betegek elkülönítése, annál is inkább, mivel egyelőre nem teljesen ismert, hogyan terjed az ebola.
Egy kérdésünkre válaszolva dr. Hadrian Borcea elmondta: nem kell semmilyen specifikus óvintézkedést tenniük a Nagyváradi Egyetem hallgatóinak – tekintettel arra, hogy fertőzött területről származó kollégáik lehetnek – addig, amíg senki sem érzi rosszul magát. Ha pedig valami probléma jelenik meg, akkor a sürgősségi osztály munkatársai tudják, hogyan járjanak el.

Neumann Andrea