Tudnivalók az operaház előadásairól

A Magyar Állami Operaház szeptember 14-i és 15-i nagyszabású nagyváradi előadásaival kapcsolatos részletek hangzottak el a Szent László Egyesület tegnapi sajtótájékoztatóján
A Magyar Állami Operaház szeptember 14-i és 15-i nagyszabású nagyváradi előadásaival kapcsolatos részletek hangzottak el a Szent László Egyesület tegnapi sajtótájékoztatóján
A Magyar Állami Operaház szeptember 14-i és 15-i nagyszabású nagyváradi előadásaival kapcsolatos részletek hangzottak el a Szent László Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Zatykó Gyula, a Szent László Egyesület képviselője elmondta: az egyesületet több mint két hónapja, a Szent László Napokat követően keresték meg a Magyar Állami Operaház képviselői, s a felől érdeklődtek, hogy tudna-e az egyesület segíteni a nagyváradi fellépés megszervezésében. Igent mondtak, utána pedig az operaház részéről egy szűk stáb látogatta meg őket, együtt megtekintették a lehetséges helyszíneket, s mivel a szempont az volt, hogy legalább ezer férőhelyes legyen, a választás a váradi Antonio Alexe sportcsarnokra esett.

Szimbolikus jegyárak

Kihívás volt, hogy sikerüljön egy megfelelő dátumot találni, hiszen a sportcsarnokban első sorban sportesemények zajlanak, ráadásul a váradi előadásokat egy nyolc stációs turné programjába kellett illeszteni. Később megkeresték a város vezetését is, mely a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesületen (APTOR) keresztül szerződést is kötött az operaházzal a váradi fellépésekre vonatkozóan. Nem csoda, hiszen az operaház váradi fellépései olyan, nívós kulturális eseményeknek számítanak, melyek Nagyvárad dicsőségére válnak – mondta Zatykó Gyula. Sikerült elérni, hogy a sportcsarnokot nagyon méltányos, szinte önköltségi áron bocsássák a rendelkezésükre, s mivel a turnét a magyar állam is támogatja, a jegyek előadásonként mindössze tíz lejbe kerülnek majd.

Lehetőségek

Pozitívum az is, hogy a román közönség sem marad ki, hiszen az opera szövege kivetítőn románra is le lesz fordítva ( a másik előadás balett, azt nem szükséges fordítani). „Az csak jó, hogy a román közönség is részt vehet és meggyőződhet a magyar kultúra szerepéről a város életében” – jegyezte meg Zatykó Gyula. Mint elhangzott, az egyesület közvetített a városháza és a magyar operaház között, fordított, ahol szükséges volt.

A jegyvásárlás lehetőségeiről Varga Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke tájékoztatott. Mindkét előadásra a www.bilete.ro honlapon lehet jegyeket vásárolni, illetve foglalni. A legegyszerűbb bankkártyával fizetni, úgy, hogy a jegyet egy megadott e-amil címre küldik, de olyan variáns is van, hogy az illető lefoglalja a jegyet és a foglalásról szóló igazolással megy el jegyet vásárolni a Germanos, az Immedio, vagy a Román Poșta egyik kirendeltségére. Mivel a tapasztalat az, hogy a postán nem a leg-ügyfélbarátibb a kiszolgálás, ő személy szerint a másik kettőt ajánlja – az Immedio üzletei a bevásárlóközpontokban lévő újságárusítók, de a két cég kirendeltségeinek pontos címei a megadott honlapon is szerepelnek. Amint az egyesület képviselői elmondták, azok az idős személyek, akik nem boldogulnak az internettel, eljöhetnek eligazításért az egyesület Kálvin u. 1. sz. alatti székhelyére is, hétfőtől péntekig kilenctől fél ötig. „Nem mi árusítjuk a jegyeket, de segítünk hozzájuk jutni” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Érkezés szerint

Az előadások mindegyikére kétezer ülőhely áll a váradi közönség rendelkezésére, amennyiben ezek nem kelnek el, az előadások előtt is lehetséges lesz majd vásárolni. Nincsenek hely-jegyek, a közönség az érkezés sorrendjében foglal majd helyet, tudtuk meg.
A kérdésre, hogy végül is ki az esemény hazai szervezője, Zatykó Gyula elmondta: a turné nyolc helyszínen zajlik, s a Magyar Állami Operaház különböző segítőket talált – van, ahol az adott város színházát, másutt az RMDSZ-t kérte fel, Nagyváradon pedig a Szent László Egyesülettel vette fel a kapcsolatot. „A lényeg, hogy minél többekhez eljusson a híre, hiszen egyedülálló eseményről van szó” – mondta Zatykó Gyula.

Előadások
Mint arról már beszámoltunk, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar és az Opera Kórus 380 művésze és munkatársa vesz részt a Kárpát-Haza OperaTúra 2017 elnevezésű turnén, a fellépők és a felszerelések tizenkét kamionnal és kilenc autóbusszal érkeznek Nagyváradra, ahol – akárcsak Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredén, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Temesváron és Kolozsváron, két napot időznek két előadással: szeptember 14-én 19 órától Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját mutatják be, 15-én pedig, szintén 19 órától Ronald Hynd Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balettje, A víg özvegy látható.

Neumann Andrea