Tudnivalók az egészségbiztosítási kártyáról

Tudnivalók az egészségbiztosítási kártyáról
Az egészségbiztosítási kártyákon eredetileg a biztosított neve és születési dátuma, egyéni egészségbiztosítási kódja, továbbá a kártya kódja, valamint érvényességi dátuma szerepel – ez utóbbi a kiállítástól számított öt év.

Az eredeti PIN kód három nullából áll, s a kártya aktiválása nyomán ezt kötelezőképpen meg kell változtatni egy új, négy számból álló kódra, mely bizalmas információ, akárcsak a bankkártyák kódja.
Ameddig a kártya nincs aktiválva, nem használható fel, viszont az aktiválást követően ahhoz, hogy térített egészségügyi szolgáltatásokban részesüljön, a biztosítottnak minden alkalommal be kell táplálnia a kódot a kártyaleolvasóba. Az igénybe vett egészségügyi szolgáltatások kötelezőképpen szerepelnek majd a kártyán, de az orvos a páciens kérésére annak egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat is betáplálhat, tájékoztat a Mediafax hírügynökség. „Az aktiválást követően a páciensnek minden alkalommal fel kell mutatnia a kártyát, amikor térített egészségügyi szolgáltatásokban részesül. A szolgáltató a kártyaleolvasóba helyezi a kártyát, a páciens beüti a PIN-kódot, ezt követően a rendszer kimutatja, hogy rendelkezik-e érvényes egészségügyi biztosítással. A kártya egyúttal bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a biztosított megjelent a szolgáltatónál és szintén a kártya az eszköz, amellyel érvényesíteni lehet a térített szolgáltatásokat, hogy utóbb az egészségbiztosítási pénztár kifizesse azokat a szolgáltatónak” – nyilatkozta a minap Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke.