Tudnivalók a tervezetről

Az egészségügyi törvény közvitára bocsátott tervezetéről tájékoztat a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság portálunkhoz továbbított közleményében.

 

Néhány fontosabb változás: a kórházak alapítványokká, vagy kereskedelmi társaságokká alakulhatnak, úgy, hogy a jelenlegi ügyvezető marad az alapító, vagy az egyedüli részvényes. Ez lehetőséget teremt a privát beruházásokra az egészségügyi intézéményekben; az állam által működtetett egészségbiztosítási pénztárakat magánpénztárak váltják fel; a kötelező egészségbiztosítási hozzájárulás az alapvető szolgáltatások árát fedezi majd, s változatlanul 10,7% lesz az alkalmazottak, s 5,5% a nyugdíjasok számára. Egyéb, opcionális egészségügyi szolgáltatásokra további magán- egészségbiztosítási szerződések megkötésére lesz szükség – ezek ára havi 30 lejnél kezdődik majd és nem lépheti túl a havi 50 eurót.

 

Stabilizálják

 

A kórházak kötelesek lesznek fogadni és kezelni minden hozzájuk beérkező sürgős esetet, függetlenül attól, hogy az illető személy annak a kórháznak a kliense-e, vagy sem. Miután stabilizálták állapotát, továbbküldik majd ahhoz az egészségügyi intézményhez, melynek szerződése van azzal a biztosítási pénztárral, melyhez a beteg tartozik. Amennyiben valakinek olyan orvosi ellátásra van szüksége, melyet nem tartalmaz az általa kötött szerződés, köteles lesz kifizetni a plusz szolgáltatások ellenértékét.

 

Kik mentesülnek

 

A következő kategóriáknak nem kell fizetniük az egészségbiztosítási hozzájárulást: a 18 év alattiaknak, illetve a 26 évet be nem töltött egyetemistáknak, amennyiben nincsenek jövedelmeik; egy biztosított eltartásában lévő házastársnak, valamint szülőknek; a jövedelemmel nem rendelkező fogyatékkal élő személyeknek; azoknak a betegeknek, akik az országos egészségügyi programokon keresztül részesülnek kezelésben; a várandós nőknek.

Az egészségügyminisztérium tárgyalásokat folytat majd a gyógyszergyárakkal és forgalmazókkal azoknak a pácienseknek a számát illetően, akik az egészségyügyi programokon belül kezelésben részesülhetnek. Ezekre a programokra fordítják majd a gyógyszerekre szánt pénz több mint egyharmadát.

A tervezettel kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat még holnap lehet elküldeni a propuneri@ms.ro villanyposta címre. A tervezet január 28-ig marad közzétéve a minisztérium honlapján.