Tudnivalók a szavazásról

Tudnivalók a szavazásról
Romániában most vasárnap, december 9-én tartják az idei parlamenti választásokat, mellyel kapcsolatban a Prefektúra közleményt bocsátott ki a fő tudnivalókról. Íme ennek összefoglalója.

 

A román állampolgárok jogai közé tartozik, hogy válasszanak és választhatóak legyenek, nemzetiségüktől, nemüktől, etnikai származásuktól, az általuk beszélt nyelvtől, a vallásuktól, szociális helyzetüktől, vagyonuktól és politikai meggyőződésüktől függetlenül. A parlamenti képviselőket és szenátorokat uninominális kollégiumokban lehet megválasztani, és a 18. életévüket betöltött választópolgárok egy-egy szavazatot adhatnak le a képviselő-, illetve szenátorjelöltekre. Nem szavazhatnak a debilek és azok sem, akiktől ezen jogot bírósági határozattal megvonták. A szavazók csak azon a településen és abban a szavazókörzetben voksolhatnak, ahová a lakhelyük szerint tartoznak. A külföldön élő, szavazati joggal élő állampolgárok azon szavazóhelyiségek egyikében szavazhatnak, melyeket az illető országban kijelöltek. Azon országokban, ahol Romániának nincs diplomáciai képviselete, az ott élő, szavazati joggal rendelkező román állampolgárok azon államok bármelyikében szavazhatnak, mely az illető uninominális kollégium vonzáskörébe tartozik. A szavazóhelyiségek választási bizottságának tagjai, illetve a rendfenntartással megbízottak csak azután szavazhatnak abban a szavazóhelyiségben, ahol tevékenységüket kifejtik, miután felírták őket egy pótlistára, és csakis akkor, amennyiben annak az uninominális képviselői kollégiumnak a területén laknak, ahol az illető szavazóhelyiség található, de a lakhelyük alapján egy másik szavazóhelyiséghez tartoznak.

Személyi igazolvány

A romániai lakhellyel rendelkező román állampolgárok csakis a személyi igazolványuk alapján szavazhatnak. Mobilurnát igényelhetnek azok a szavazók, akik szállíthatatlanok betegségük vagy mozgáskorlátozottságuk miatt, szabadságvesztésre ítélték őket, de szavazati joguk megmaradt, előzetes letartoztatásban vannak. Választani 7-21 óra között lehet, és a szavazóhelyiségek 500 méteres körzetében tilos szeszes italt forgalmazni vagy fogyasztani.