Tudnivalók a regisztrálásról

somortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke
somortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke
A jövő évi magyarországi országgyűlési választások kapcsán a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról is tájékoztatott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke csütörtökön.


Világszerte egymillió határon túl élő magyar kapta meg magyar állampolgárságát, s több mint 600 ezren közülük erdélyiek. Az állampolgársággal szavazati jog is jár, s ezzel ismét élhetnek majd a kettős állampolgárok a 2018 tavaszán esedékes magyarországi országgyűlési választásokkor. Az a kettős állampolgár szavazhat, aki nyilvántartásba véteti magát a magyar választói névjegyzékbe, azaz regisztrál. Aki nem regisztráltatja magát, nem fog tudni szavazni – hívta fel a figyelmet Csomortányi István.

Segítenek

Akárcsak a 2014 évi országgyűlési választásokkor, illetve a 2016 évi kvóta renferendumkor, a szavazólapot és az azonosító adatlapot tartalmazó borítékokat postán fogják kiküldeni azoknak, akik regisztráltak. Mint korábban, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács minden segítséget meg fog adni mind a regisztrációhoz, mind a levélszavazatok biztonságos célbajuttatásához. Csomortányi István megjegyezte: az Erdélyből leadott szavazatok mintegy kétharmadát mindkét alkalommal a néppárt, valamint az EMNT irodahálózata és önkéntesei juttatták el a konzulátushoz.

A regisztráció amúgy tíz évig érvényes, viszont azoknak, akiknek az első regisztráció óta változott a lakcímük, vagy a nevük, mindenképp újra kell regisztrálniuk. Hasonlóképpen azok, akik már nem emlékeznek, milyen címre regisztráltattak, jobban teszik, ha újból regisztrálnak, ugyanis javításra, vagy ellenőrzésre nincs mód, de az új adatok felülírják a régieket. Interneten a www.valasztas.hu honlapon lehet regisztrálni, de azokat, akiknek nincs internet hozzáférésük, vagy nem akarnak a regisztrálással bajlódni, szívesen látják a néppárt váradi, vagy érmihályfalvi irodájában, ahol megkapják majd a szükséges útbaigazítást. Nagyváradon a Kálvin u. 1. sz. alatt, Érmihályfalván pedig a Köztársaság – Republicii 40. sz. alatt hétköznaponként 9-17 óra között várnak mindenkit, akinek kérdése van a regisztrálással kapcsolatban, illetve regisztrálni szeretne. Azokat is várják, akik még nem kettős állampolgárok, ugyanis ha időben leteszik a honosítási kérelmet, tavaszig megtörténhet az eskűtételük és nyilvántartásba kerülhetnek. Egyúttal, ahol a néppártnak helyi szervezetei, illetve tanácsosai vannak, utóbbiakat is meg lehet keresni regisztráltatás ügyében.

Kiszállások

Akár az eddigi alkalmakkor, a néppárt ezúttal is vidéki kiszállásokat szervez majd ebben a témában, ezek pontos dátumáról a későbbiekben fognak tájékoztatni. Most is segítséget nyújtanak majd a levélszavazatok célbajuttatásához, ezeket egyenesen a kolozsvári főkonzulátusra viszik, ahonnan száz százalékos biztonsággal célba jutnak. Az elmúlt alkalommal egyébként százával érkeztek a panaszok arról, hogy a késve kapták meg a borítékot – Csomortányi István szerint biztosra vehető, hogy ez a Román Posta késése miatt történt.

Beteltek a helyek

A Néppárt Bihar megyei elnöke azt is megemlítette: beteltek a helyek a Szent Korona és a Seuso-kincsek megtekintésére szervezett augusztus 13-i kirándulásra, ezért két újabb buszt indítanak, augusztus 19-én, illetve 27-én. Érdeklődni szintén a Néppárt nagyváradi irodájában (Kálvin János 1. szám) személyesen, vagy a a 0774/637-478 telefonszámokon lehet érdeklődni. Ezeknek a kirándulásoknak az ára is 75 lej. Távlati tervként egyébként egy erdélyi körút szervezésére is gondolnak, melynek során elhozzák a kincseket Erdélyre. Kérdés, hogy megoldhatók-e a technikai feltételek, illetve ki tudják-e fizetni a biztosítási összeget.

Neumann Andrea