Tudnivalók a rákról és megelőzéséről

Akt.:
Tudnivalók a rákról és megelőzéséről
A rák megelőzésének hónapja kapcsán sajtótájékoztató zajlott szerdán a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság székhelyén. Egy olyan hölgy is részt vett, aki maga is rákos volt, de meggyógyult.

Amint Cristina Cheregi elmondta, 2012 szeptemberében, egészen véletlenül derült ki, hogy méhnyakrákja van, azóta túlesett egy műtéten és külső-belső sugárterápián, melyet a vizsgálatok alapján nem kellett megismételni. A legnehezebb a diagnózis elfogadása volt, de sok segítséget kapott barátaitól. „Azt szeretném elmondani, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni a rák kezelésében, ezt tudniuk kellene mindazoknak, akik félelelmből halogatják a kivizsgálást. Szerencsém volt, mégis, sokkal jobb lett volna, ha két-három évvel korábban mentem volna kivizsgálásra” – mondta a hölgy.

Segítség

Zoie Bitea, az igazgatóság aligazgatója többször is felhívta a figyelmet arra, hogy manapság elérhetőek azok a tesztek, melyek nagyon korai fázisban mutatnak rá a rákos elváltozásokra. Ezenkívül a B típusú sárgaság és a HPV elleni oltás is lényeges segítséget nyújt a megelőzésben. Nincs minden támogatva – a méhnyakrák diagnosztizálásához szükséges vizsgálat például ingyenes, de a mammográfiáért, vagy a vastagbélrákot kimutató vizsgálatért fizetni kell, ha a páciens nem az egészségbiztosítási pénztár által támogatott, „dupla”küldőcédulával megy. Ezt pedig a háziorvos akkor tölti ki, ha felmerül a rákos elváltozás gyanúja.

Megengedhetetlen

Dr. Simona Mihuţiu, a városi kórház onkológiai központjának vezetője arról szólt, hogy a statisztikák szerint tíz év alatt a rák miatti elhalálozások száma 19 millióról 26 millióra fog nőni a világban. Ami Bihar megyét illeti: jelenleg 29 500 rákos beteget tartanak számon a megyében, de a valós szám jóval nagyobb lehet, s az új megbetegedések száma hónapról hónapra nő. Viszont az ötéves túlélés aránya megközelíti az 50%-ot, ami lényeges javulást jelent a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest. Azt is elmondta: a rákos betegek kezelésére kidolgozott támogatott gyógyszereket illetően 5-7 éves az elmaradás, ami megengedhetetlen… Mint elhangzott, többek között ennek a helyzetnek az orvoslása érdekében a DSP találkozót szervez majd Bihar megyei parlamenti képviselőkkel.

Tájékozódjunk

A továbbiakban felszólalt még többek között dr. Carmen Pantiş, a Bihar Megyei Orvosi Kamara vezetője, dr. Lucia Daina, a megyei kórház orvosi igazgatója, dr. Ovidiu Frăţilă gasztroenterológus, dr. Gheorghe Cireap sebész. Szabó Edina onkológus, mellrák-szakértő arról szólt: ezt a fajta rákot illetően negyven éves kor után ajánlott a szűrővizsgálat, Bihar megyében mintegy 160 ezer nő esik ebbe a kategóriába. A kivizsgálásra jelentkező hölgyek 90%-a esetében az derül ki, hogy jóindulatú elváltozásról van szó, tette hozzá.

Fontos tudni, hangzott el, hogy bár a rák kialakulásának genetikai okai is vannak, egy egészséges életmóddal és rendszeres kivizsgálással nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg, vagy korai fázisban derüljön fény a betegségre. Azt is tudnunk kell, hogy a ráknak korai fázisban is lehetnek jelei és a diagnózis nem egyenlő a halálos ítélettel…a témával kapcsolatban további információk a www.oncobihor.ro honlapon is találhatók.

Neumann Andrea