Tudnivalók a nyugdíjtörvény tervezetről

Carmen Polman és Szarka Árpád a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Carmen Polman és Szarka Árpád a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Több változást is tartalmaz az új nyugdíjtörvény tervezet, ezekről volt szó a megyei nyugdíjpénztárnál tartott sajtótájékoztatón. Miután érvénybe lép, minden nyugdíjat újraszámítanak.

 

A tervezet egyik legfontosabb célja az, hogy kiszűrje a jelenlegi igazságtalanságokat, mondta el Szarka Árpád a tegnapi sajtótájékoztatón. Például a jelenleg érvényes törvény szerint a nők kisebb nyugdíjra jogosultak, mint a férfiak, akkor is, ha ugyanolyan feltételeket teljesítettek; a tervezet azt is kiszűri majd, hogy a nyugdíjak mértéke eltérjen a nyugdíjaztatás évétől függően. Nagyobb mértékben fog beszámítani a teljes, nyugdíjbiztosításként kifizetett összeg, s egyebek mellett egységesítik azokat a kedvezményeket, melyek a különleges körülmények között dolgozóknak járnak.

Néhány változás: megszűnik a részlegesen előrehozott nyugdíj, viszont azok a személyek, akik a teljes szolgálati időt nyolc évvel meghaladták, az asszimilált periódusokkal együtt, öt évvel hamarabb mehetnek korhatárral nyugdíjba. Megjelenik egy új kategória, a minimális nyugdíj. Hat évvel csökken a nyugdíjkorhatár azoknak az édesanyáknak az esetében, akik három gyermeket szültek és neveltek fel legalább tizenhat éves korukig, s több gyermek esetén minden gyermek után további egy évvel. A tervezet lehetőséget biztosít a rokkantnyugdíjjal rendelkezőknek is arra, hogy dolgozzanak, és hogy jövedelmeik hozzáadódhassanak a nyugdíjukhoz. Viszont a tervezet szerint nem lesznek jogosultak a rokkantnyugdíjra csupán azok a személyek, akik rendelkeznek a minimális, tizenöt éves szolgálati idővel.

Amint az igazgató elmondta, a tervezet megfelel az európai követelményeknek, és amennyire csak lehet, kiszűri a létező igazságtalanságokat. Valószínű, hogy még az idén érvénybe lép, s ezt követően hivatalból át fognak számítani minden nyugdíjat. Senkinek a nyugdíja nem lesz kisebb, mint a jelenlegi, a tervezet inkább a nyugdíjak növekedését szolgálja, tette hozzá.

Újdonságok

Mint elhangzott, a tervezet bevezeti a túlélő házastársnak járó segélyt, mely az elhalálozott házastárs nyugdíjának a 25 százaléka, s mely hozzáadódik majd a túlélő házastárs jövedelméhez. Viszont a segély megítélését bizonyos feltételekhez kötik: a túlélő házastársnak meg kell legyen a teljes szolgálati ideje, s el kell érnie a nyugdíjkorhatárt. Feltétel az is, hogy ne legyen újraházasodva, a házasság időtartama pedig nem lehet kisebb tíz évnél. A segélyként megállapított összeg nem lépheti túl az országos bruttó minimálbér nyolcvan százalékát.

Új kategóriaként megjelenik a minimális nyugdíj, amelyet az országos bruttó minimálbértől függően számítanak ki, a szolgálati időtől függően: ez a minimálbér 45 százaléka, amely a minimális, 15 éves szolgálati idő esetén jár, s ezt követően minden egyes további év után egy-egy százalékkal nő, de nem lépheti túl a minimálbér 75 százalékát. Amennyiben az érintett nyugdíjasok régisége tíz év, a minimális nyugdíj az országos bruttó minimálbér negyven százaléka, s mindegyik plusz év után hozzáadódik további egy százalék. Egyúttal azok, akiknek nincs meg a tizenöt év régiségük, szociális juttatást kapnak, az érintett nyugdíjasok pedig választhatnak a nyugdíj és a szociális juttatás között.

Beszámítanak

A nyugdíjkorhatár férfiak számára 65 év marad, a nők számára pedig 63 év lesz, a teljes szolgálati idő pedig 35 év lesz mindkét nem számára, s ezt szintén fokozatosan érik majd el a hölgyek (a férfiakra már érvényes). Például azok a hölgyek, akik 1960 augusztusában, vagy szeptemberében születtek, 31 év és tíz hónap szolgálati idő után mehetnek korhatárral nyugdíjba, de ha októberben, novemberben, vagy decemberben, akkor már 31 év és 11 hónap a teljes szolgálati idő. A 63 éves nyugdíjkorhatár és a 35 éves szolgálati idő azokra a hölgyekre érvényes, akik 1967 januárjában, vagy ezt követően születtek.

Egy másik újdonság, hogy be fognak számítani a nyugdíjba a különböző pótlékok, a tizenharmadik fizetések, a túlórák után kifizetett összegek, a prémiumok és egyéb, a fizetést kiegészítő összegek. Azoknak, akik a teljes jövedelmüket nem tudják igazolni, hivatalból tíz százalékkal növelik majd a havi pontszámukat az 1975. február elseje és 2001. április elseje közötti időszakra vonatkozóan.

A területi nyugdíjpénztárak által kibocsátott nyugdíjhatározatokat azok közlését követően 45 napon belül meg lehet majd óvni a kompetens bírói hatóságnál.

Amint Szarka Árpád elmondta, eddig is különböző tájékoztató akciókat szerveztek a tervezettel kapcsolatban, s szeptember 20-ig még várják a lakosok ezzel kapcsolatos hozzászólásait, javaslatait a mail@cjpensiibihor.ro villanyposta címen.

Neumann Andrea

Címkék: ,