Tudnivalók a légkondiról

Míg egy jól karbantartott lékondicionáló berendezés jelentősen növelheti a komfortérzetet kánikulában, ha a tisztítását és karbantartását elhanyagoljuk, betegségek forrása is lehet, derül ki a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) tájékoztatójából.

A negatív hatások között szerepel az, hogy kiszáríthatja a bőrt és a nyálkahártyát, a levegő újrakeringetése nyomán hozzájárulhat a különböző bakteriális és vírusos fertőzések terjedéséhez, allergiát, torokfájást, kötőhártya gyulladást okozhat.

A készülék meleg és nedves részein elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, melyek különféle légúti fertőzést, akár tüdőgyulladást is okozhatnak, illetve az úgynevezett legionárius betegség kialakulásához vezethetnek. Ez utóbbit a Legionella baktérium okozza, tünetei többek között magas láz, fejfájás, izomfájdalmak. Ha nem kezelik ki időben, maradandó fizikai és pszichikai károsodásokat okozhat, de akár halálos is lehet.

A DSP a következőket tanácsolja: fontos rendszeresen ellenőriztetni és karbantartani a légkondicionáló berendezéseket; szellőztessük rendszeresen a légkondicionált helyiségeket; legfeljebb öt fokkal legyen hűvösebb a benti, mint a kinti levegő, ugyanis a hirtelen hőmérsékletváltás legyengíti a szervezetet; biztosítsuk a levegő 60-70%-os nedvességtartalmát ott, ahol légkondicionáló berendezés működik.

Címkék: ,