Tudnivalók a kanyaróról

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A kanyaró nagyon könnyen terjedő fertőző betegség, hívja fel a figyelmet közleményben a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság.

A tünetek a vírusfertőzést követő 10–12 napon jelennek meg és az elején hasonlítanak egy banális hűléshez: orrfolyás, köhögés, hőemelkedés. A harmadik-hetedik napon magas láz alakulhat ki és megjelennek a specifikus kiütések, melyek négy és hét nap közötti időszakon át tartanak.

Szövődmények

A kanyaró gyakran okoz olyan szövődményeket, melyek bármely szervet megtámadhatják, többek között agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást vagy fül-fertőzést okozhatnak. Súlyos hasmenés, kiszáradás is történhet, s a beteg akár meg is vakulhat. Négy megbetegedés közül egy kórházi beutalást igényel, s ezer megbetegedésből egy halálosnak bizonyul.

Egyedül az oltás óvja a gyerekeket a kanyarótól, áll a közleményben. Minél magasabb a beoltott gyerekek száma egy közösségben, annál kisebb annak az esélye, hogy például a még beoltatlan, vagy részlegesen beoltott kisgyerekek megkapják a fertőzést. Az országos programon belül történő ingyenes oltás két szakaszban történik, az egyiket egy éves koruk betöltekor, a másodikat öt éves korukban kapják meg a gyerekek. Mivel az utóbbi hónapok során aggasztóan nőtt a kanyarós fertőzések száma, eggyel növelték az adagok számát, az első adag vakcinát újabban kilenc hónapos korukban adják be a gyerekeknek. Ha tíz szülőből legalább kilenc beoltatná a gyermekét, ezzel meg lehetne előzni olyan betegségek terjedését, melyek az elmúlt századokban sok gyermek halálát okozták. „Ahhoz, hogy védjék a gyermekük egészségét, a szülőknek a háziorvoshoz kell fordulniuk, ahol a gyermeket ingyenesen beoltják a ROR-vakcinával kilenc hónapos, egyéves és öt éves korukban” – áll a közleményben.