Tudnivalók a csütörtöki koncertről

Tudnivalók a csütörtöki koncertről
Nagyvárad – A csütörtökön megtartandó nagyváradi hangverseny két meghívott művésze, Dumitru Goia karmester és Andreas Iliuţă zongoraművész mutatkozott be a mai, filharmóniai sajtótájékoztatón.

Dumitru Goia a Moldvai Köztársaságban született 1942-ben, s jelenleg a Bukaresti Országos Zenei Egyetem professzora, zeneszakértő és karmester. A Leningrádi Konzervatóriumban kezdte el tanulmányait, s karrierje során többek között a kisinyovi Opera- és Balettszínház karmestere volt, a Moldvai Filharmónia művészeti igazgatója és első számű karmestere, az Istanbuli Konzervatórium professzora. 1993-tól a bukaresti egyetem professzora.

Nehéz feladat

Több tíz opera- és balettelőadást vitt színre. Néhány péda: Bastien és Bastienne, Don Giovanni, Aida, Traviata, A Sevillai Borbély, A Hattyúk Tava. A moldvai filharmónián belül több mint száz koncertet vezényelt, számos külföldi turnén vett részt, neves művészekkel közreműködött, és több jelentős karmester-verseny zsűrijének a tagja volt; zeneszakértői doktorátussal rendelkezik és a Moldvai Köztársaság Érdemes Művésze.

Keddi bemutatkozása során többek között arról szólt: mindannyiszor nagy öröm számára, amikor sikerül együttműködnie a zenekarral, de ez sokszor kínzóan nehéz feladat; több évtizedes pályafutása alatt nem volt több mint három koncert, amikor maradéktalanul elégedett volt saját teljesítményével.

Drámai töltet

Csütörtök este 19 órától Sz. Rahmanyinov 2., c-moll zongoraversenyét, op.18, valamint P. I. Csajkovskij VI., h-moll szimfóniáját, op. 74 hallgathatja meg a közönség a Nagyváradi Filharmónia koncertjén.. Dumitru Goia ezzel kapcsolatban elmondta: mindkettő drámával telített mű, s ez megfelel az általa alkalmazott műsorösszeállítási kritériumnak: általában egymáshoz hasonló töltettel rendelkező, vagy egymástól homlokegyenest eltérő művekből szereti összeállítani a repertoárt. Azt is elmondta: szeret fiatal tehetségeket felkarolni, úgy, ahogy neki is tapasztalt művészek nyújtottak lehetőséget a bizonyításra karrierje elején.

Fiatal tehetség

A másik meghívott a mindössze 19 éves Andreas Iliuţă zongoraművész. Ő Romániából elszármazott szülők gyermeke (édesanyja nagyváradi), családjából nagyon sokan zenészek. 1991-ben, Olaszországban született, s hároméves kora óta tanul zongorázni. Gyermekként a nyarakat itteni nagyszüeleinél töltötte, s itt Váradon Fekete Erzsébet zongoratatnárral kezdett el tanulni. Hatéves korában nyert felvételt a milánói G. Verdi konzervatórium kezdő zongoratanfolyamaira, jelenleg pedig a felsőfokú zongoraképzés harmadéves hallgatója ugyanott. Sok országos és nemzetközi versenyen vett részt, többször az első három között végzett. 2007 és 2009 között többek között Franco Scala, Jin Ju, Michel Dalberto és Riccardo Risaliti tanítja, jelenleg a Milano Music Akadémia mesteri szintjét is végzi, Oleg Marshev irányítása alatt.

A fiatal művész elmondta: több alkalommal is fellépett már Váradon, de a a csütörtöki a legnagyszabásúbb koncertje itt. Rahmanyinov most bemutatandó művét egyébként körülbelül egy éve tanulja.