Tudjunk egymásért imádkozni

Tudjunk egymásért imádkozni
Nagyvárad – A Szent Család vasárnapjának délutánján Szabó Ervin ifjúsági lelkész mondott szentbeszédet a nagyváradi Székesegyházban. A szentmise után a hegyközújlaki fiatalok mutattak be pásztorjátékot.

A Szent Család vasárnapjának délutánján Szabó Ervin ifjúsági lelkész köszöntötte a Bazilikában megjelent ünneplőket. Azt kivánta: legyen békesség, szeretet és jóság a családokban, ezért értük ajánlotta fel a bemutatott szentmiseáldozatot. Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában Szabó Ervin ifjúsági lelkész arra hívta fel a figyelmet: karácsony tájékán megszokott dolognak számít, hogy az emberek nagyobb szeretettel közelítenek felebarátaik felé. A szívük szeretetének lángja maximumon ég, nagyobb hőfokon, mint máskor. A tisztelendő egy kedves történet elmesélésével érzékeltette mindezt. Eszerint több évvel ezelőtt, az ünnepek előtt meglátogatta az egyházmegye árváit. Az egyik faluban becsengetett a katolikus plébánoshoz, hogy odaadja az ajándékokat. Látta a készülődő gyermekeket, akik közt nem csupán szülők nélküliek, hanem olyanok is voltak, akik szociálisan hátrányos helyzetű családokból származtak. Az egyik közülük odament a “pap bácsihoz”, és azt mondta neki: ő nem akar hazamenni az Érmellékre, inkább maradna, hogy szerepelhessen a karácsonyi betlehemes játékban. Mivel rossz tanuló, nem hiszi, hogy be tudna tanulni szöveget, ezért inkább gyertyagyújtogató szeretne lenni, hogy fény vihessen a templomba, s jelképesen az emberek szívébe.
 
Közösen imádkozni
 
A szeretet lángját, érzését minden ember a családjában kapja meg, ebben a környezetben érezzük először, hogy szeretnek bennünket, hangsúlyozta Ervin atya. Ezért azt tanácsolta: ha azt akarjuk, hogy a családi élet a szeretet, a boldogság és béke tűzhelye legyen, akkor tudjunk egymásért imádkozni, és a gyermekeinket is tanítsuk meg erre. Ők ugyanis akkor lesznek a legboldogabbak, ha azt látják, hogy a szüleik szeretik egymást. Mondandójának alátámasztásául egy másik emlékét is felidézte a tisztelendő. Amikor még káplán volt, egyszer a Szent László templomban segítséget kért tőle egy háromgyermekes asszony, akinek félelem tündökölt a szemében, mert a férje minden este részegen ment haza és erőszakoskodott. Azt fontolgatta nő, hogy elköltözik otthonról, de a segédlelkész azt javasolta neki: próbáljon meg imádkozni közösen a gyermekeivel sorsa jobbra fordulása érdekében. Néhány évvel később összefutottak a Fő utcán, a vidám és kiegyensúlyozott édesanya pedig örömmel újságolta: a Miatyánkoknak és az Üdvözlégyeknek köszönhetően a párja megváltozott, lemondott az ivásról, s új életet kezdtek.
 
Ciucur Losonczi Antonius