Tudásszint felmérő másodikosoknak is

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Minden második osztályos tanuló csütörtökön és pénteken írja meg az év végi országos felmérőt, amelyhez hasonlót szintén májusban a IV. és VI. osztályosok is megírnak, júniusban pedig a VIII. osztályosok.

A II. osztályos gyermekek országos felmérőjét írás-olvasásból és matematikából tartják. Az Országos Értékelési és Vizsgaközpont (CNEE) által kiadott tesztlapok nehézségi szintje közepes lesz, a Tanügy minisztérium által jóváhagyott metodológia szerint. A teszt időtartama nem haladhatja meg az 50 percet. A teszteken szerzett jegyeket nem írják be a naplóba, az eredményeket csak az oktatási intézmény szintjén értékesítik egyéni oktatási terveket készítve ezek alapján, valamint a szülőket, gyámokat értesítik a gyermek képességeiről. A IV. osztályos tanulóknak május 15-én tartják meg az országos felmérőt, ők román nyelvből/anyanyelvből (írott szövegértés) és matematikából írnak közepes nehézségi szintű tesztet, a jegyeket ebben az esetben sem vezetik be a naplóba. A IV-esek esetében a teszt kidolgozására szánt idő 120 perc lesz, és formátuma meg kell feleljen a 10-12 éves gyermekeknek szánt nemzetközi felmérő teszteknek.

Országos felmérő

A VI. osztályosok felmérése május 22-én lesz megtartva. Az ő tesztjük is két részből fog állni: nyelv és kommunikáció, illetve matematika és tudományok. A tesztek nehézségi szintje itt is közepes lesz, és maximum 120 perc lesz a kidolgozásra. Június 17–19. között iratkozhatnak be az országos felmérőre a VIII. osztályosok. A tanulók június 25-én írásbeliznek román nyelv és irodalomból, június 26-án anyanyelv és irodalomból és június 27-én matematikából. Az eredményeket június 29-én függesztik ki 16 óráig, az óvásokat 16-20 óra között lehet benyújtani. Június 30-július 2. között bírálják el az óvásokat, és július 3-án függesztik ki a végső eredményeket. Az itt szerzett jegyek beszámítanak a középiskolai felvételiknél. A 2013-as országos felmérő alkalmával is a VIII. osztályosok vizsgatermeit kamerával figyelik meg, ugyanúgy mint, azokat a helyiségeket, ahol sokszorosítják a tételeket és ott is ahol tárolják a megírt teszteket. Azok a nyolcadik osztályos diákok, akik a nemzetközi olimpiákra készülnek egy speciális órarend szerint vizsgázhatnak június 4–6. között.