Trump-Iohannis-találkozó: Elismerését fejezte ki az amerikai elnök Romániának a védelmi kiadások növelése miatt

Trump-Iohannis-találkozó: Elismerését fejezte ki az amerikai elnök Romániának a védelmi kiadások növelése miatt
Elismerését fejezte ki pénteken az Amerikai Egyesült Államok elnöke Romániának, amiért bruttó nemzeti terméke 2%-át védelmi kiadásokra fordítja, példát mutatva ezzel a NATO-tagállamoknak.

A Klaus Iohannis államfővel tartott közös sajtótájékoztatón Donald Trump azt mondta, megtiszteltetés számára a Fehér Házban fogadni az Amerikai Egyesült Államok “eme igen jó barátját”.

“Az országaink közötti kapcsolatok több mint egy évszázadra vezethetők vissza, ma azonban stratégiai partnerségünket ünnepeljük, amely 20 éve köttetett. Ez a partnerség több területre is kiterjed, többek között a katonai, a gazdasági és kulturális ágazatra is. Ma még erősebbé tesszük ezeket a kapcsolatokat” – fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök méltatta a román államfőt, amiért vezető szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben.

“Elnök úr, dicsérem a bátorságát és erőfeszítését, amellyel küzd a korrupció ellen és a jogállam megerősítése érdekében. Erre a munkára feltétlen szükség van ahhoz, hogy olyan környezetet tudjanak teremteni, amelyben virágozhat a gazdaság, az emberek pedig jól élnek. Türelmetlenül várom, hogy együttműködhessek önnel, hogy elmélyítsük mind kereskedelmi, mind kulturális kapcsolatainkat” – mondta.

A terrorizmusról szólva bíráló szavakkal illette Trump Katart, hangsúlyozva, hogy “sajnos az idők során mindig is a terrorizmus támogatója volt, a legmagasabb szinten”.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, Románia is hozzájárul fegyveres erőivel a terrorizmusellenes harchoz, 23 katonája adta életét ezért.

Trump újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a NATO alapszerződésének 5. cikkelye mellett, amely a NATO-országok kollektív védelméről rendelkezik.

www.agerpres.ro