Trombita vészhangja

Trombita vészhangja
Az 5. Medgyesi MECEFF Filmfesztiválon alkalmam volt látni Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét.

Nemzetközileg igen jó hírnévnek örvendő magyar filmművészet, 2015-ben is, teljes joggal, új babérokkal gazdagítja a világ filmművészetének igen jelentős babérkoszorúját.
Mundruczó Kornél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát, előbb színész szakon 1998-ban Zsámbéki Gábor, majd 2003-ban Film- és televízió szakon, rendezők Szász János és Zsombolyai János osztályában.
A hazai közönségnek lehetősége volt, hogy megtekintse néhány produkcióját. A TIFF vendége volt, amelyen a Delta című alkotását mutatták be, jelentős sikerrel.
Az idén az 5. alkalommal megtartott Medgyesi Közép-Európai Nemzetközi Filmfesztiválon (MECEFF „7+1”) a versenyfilmek szekciójában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét is bemutatták. A film elnyerte a Legjobb Film-díját és a Legjobb operatőr díjat is.
A filmről
Maga a film 120 perces. Film szempontjából majdnem hibátlan alkotás. Az Európa Tanács filmalapja, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, ami látszik, a rendezőnek nem okozott gondot a hogyan. Ennek következménye, hogy a rendkívül éles mondanivalóját úgy csomagolhassa, ahogy azt ő eddig is megtette. Az aránylag egyszerűnek ható filmtörténetbe, adottságainak köszönhetően, nagyon komoly társadalmi problémákat vet fel, mint az idegengyűlölet, a rasszizmus kérdését. Nem véletlen, hogy a film szövegében is elhangzik a korcs szó, tehát nem fajtiszta.
A 2014-ben készült film a megkínzott, elnyomott ebek és az emberek harcáról szól. Lili, a 13 éves kamaszlány elvált szülők gyermeke, akit a nyári szünidőre az apja gondjaira bízza a tanulmányútra menő anya. Az apjától elidegenedett kislány Hagen nevű kutyájával együtt fogja eltölteni szünidejét a társasházban. Különleges kapcsolat alakult ki a kislány és a kutyája között. Rendkívül ragaszkodnak egymáshoz. Lili trombitájának hangja sajátosan hat Hagenre. A szomszéd bejelentésére megjelennek a rend őrei. Figyelmeztetik az apát, hogy a nem fajtiszta kutyák után ebadót kell fizetni, a rendelet értelmében. Lili minden erejével próbálja megvédeni Hagent. Mivel Dániel, az apa nem akar ebadót fizetni, ezért kiteszi az ebet az utcára. A kislány kétségbeesetten keresi a kedvencét. Hagen kóborol az utcán, menekül a sintérek elől. Egy hajléktalanhoz társul, aki eladja az Afgánnak (Mundruczó Kornél). Harci ebet nevel belőle. Kutyaviadalra készíti fel. Bár Hagen díjazott lesz, elszökik, és a kóbor kutyákhoz csatlakozik. Végül elfogják, a sintértelepre kerül. Hagen hatására a kutyák fellázadnak, kitörnek a menhelyről, megtámadják azokat az embereket, akik ártottak nekik. Könyörtelen a bosszújuk. Rohannak Budapest utcáin. Úgy tűnik, hogy az illetékes hatóságok tehetetlenek az őrjöngő kutyafalkával szemben. Csak egyetlen ember, Lili tudja megállítani.
A film rendkívül szemléletesen érzékelteti, hogy erőszak erőszakot szül.
Képi nyelven az operatőr Budapest olyan utcarészleteit használja fel, mely nem a Halász bástyáról felvett panorámát eleveníti fel. Ennek a filmek sokkal mélyebb mondanivalója van. Szuggesztíven mutatja be a nagyváros izgalmas, mozgalmas világában a magányos kislányt. Lili, miután a kutyáját az apa kiteszi az utcára, nem megy iskolába, hanem magányosan üldögél kedvencével a dombtetőn. Majd zenekari próbára megy a kutyájával. Botrányt eredményez.
Psotta Zsófia hitelesen alakítja az öntörvényű, magányos kamaszlányt, aki harcol a kedvencéért, a környezetével is szembeszáll. A néző szorongva nézi a film utolsó jeleneteit, mikor az őrjöngő kutyafalka, élén Hagennel rohan a főváros utcáin. Lili kesereg. Végül megtalálja az őrjöngő kutyafalkát a társasházuk előtt. Bár a kislány feszült, nem fél. A vicsorító, agresszívvá vált Hagenhez szól: Mit csináltál? Előveszi a trombitáját. A csodálatos zene megszelídülésre készteti a kutyákat. A földre fekszenek a kutyák, majd Lili és az apja is.
A film áttételesen a mitológiai dalnokra, Orpheuszra utal. A görög mitológia szerint Orpheusz zenéjével képes volt lecsillapítani a vadállatokat. Beszélni tudott az állatokkal. A lantjával olyan zenét szólaltatott meg, amellyel meghódította az alvilág őreit.
A Fehér Isten című film a 67. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjának fődíját, filmjének kutyafőszereplője pedig a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díj) kapott.
Szereplők: Psotta Zsófia (Lili), Zsótér Sándor – (Dániel, az apa). Horváth Lili – Elza, Thuróczy Szabolcs – öregember. Monori Lili – Bev, Gálffi László – zenetanár, Nagy Ervin – hentes, Mundruczó Kornél – Afghan, Ascher Károly – Péter, Bánki Gergely – gyepmester, Polgár Tamás–gyepmester, Bodnár Erika – szomszéd, Body, Luke – Hagen (kutya), Csepeli Bence – Gyémánt, Derzsi János – hajléktalan, Faix Csaba – Tv riporter, Frajt Edit – rendőrnő, Gallusz Alexandra – biciklis lány Tamási Zoltán-biztonsági őr.
A film sikerének titkát az időszerű mondanivalója, képi világa, a színészek csodálatos alakításai, a rendezői és operatőri munka eredményezte.

Csomafáy Ferenc