ERDON Országos hírek

2008.11.18. 10:28

Áfaemelés: lesz vagy nem lesz?

<p>A mostani kormány nem akar ÁFÁ-t emelni. A következő azonban kénytelen lesz, ha eleget akar tenni a választási ígéreteknek, vélik elemzők.</p>

A kormány szándékai szerint bővíteni akarja a házvásárlásra előirányzott megtakarítási terv kamataira szánt támogatást, és ezzel egyidőben csökkenteni akarja vagy akár meg is szüntetné az áfát az első ház megépítésére, mondta Călin Popescu Tăriceanu kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök elárulta, hogy ezekről az intézkedésekről már tárgyalt a Román Nemzeti Bank kormányzójával is. A kormányfő hozzátette: azt szeretné, ha Romániában a lakásépítési szektor a gazdasági növekedés motorja lenne. „Már van egy Megtakarítási terv házbeszerzére elnevezésű program, amely eddig nem működött eléggé, és amely a lakáshitelek ösztönzésére szolgál, de az ebbe a programba átutalt források nem jelentettek reális ösztönző erőt. Éppen ezért ebbe szeretnénk minél több bankot bevonni. ” - jelentette ki Tăriceanu. Ebben a programban a bankok ügyfeleinek nyújtott támogatás az évente befizetett összeg 30 százaléka, de a támogatás összege nem haladhatja meg a 150 euro/főt. 

Áfavita

Călin Popescu Tăriceanu hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy a kormány nem fogja megemelni az egységes áfakulcs értékét a gazdaság támogatása érdekében, ehelyett az adófizetők fegyelmére, illetve a hatékonyabb adóbehajtásra számít. Ezzel szemben gazdasági elemzők azt állítják, hogy a következő kormánynak emelnie kell majd az adókat és illetékeket, amennyiben teljesíteni akarja különösen a béremelésre vonatkozó választási ígéreteket, amelyet a kampányban lévő összes párt megígért. A legtöbb elemző az ÁFA emelését tartja a leglogikusabb lépésnek, mert gyors hatással van a költségvetési bevételekre és szociális szempontból is ez a legelfogadhatóbb megoldás.

 

  • Az ÁFA-csökkentés az árak csökkenéséhez vezetne
  • 5 milliárdos ÁFA-csalást lepleztek le

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!