Traian Basescu államfő összehívta az új parlamentet

Traian Basescu államfő összehívta az új parlamentet
Traian Basescu román államfő szerdára összehívta a december 9-én megválasztott új parlamentet – közölte pénteken a román elnöki hivatal.

 

A 2008-ban megválasztott parlament négyéves mandátuma szerdán jár le. A román alkotmány előírásai miatt a parlament mandátumát nem lehetett sem a választások korábbi időzítésével, sem az új parlament korábbi összehívásával lerövidíteni.

A vasárnapi választások végeredménye péntek este jelent meg a hivatalos közlönyben. Az a tény, hogy Basescu alig egy órával később aláírta az új parlament összehívásáról szóló rendeletet, és a törvényhozást az alkotmány által megengedett legkorábbi időpontra (december 19-én, 13 órára) hívta össze, azt jelzi, hogy az államfő nem kívánja időhúzással hátráltatni az új kormány megalakulását.

Romániában a jobboldali elnökkel társbérletben élő, fél éve kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szerezte meg a parlamenti mandátumok kétharmadát. Az USL attól tart, hogy Basescu nem Victor Pontának, a szövetség miniszterelnök-jelöltjének, hanem az USL egy másik politikusának ad kormányalakítási megbízást, és ezzel újabb politikai válságot robbant ki Romániában.

A Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális társelnök vezette USL nyáron eredménytelen kísérletet tett Traian Basescu államfő elmozdítására.