Tragédiák, melyek elkerülhetőek

Tragédiák, melyek elkerülhetőek
Magyarországi rendőr, mentőápoló és büntetőbíró vallott súlyos balesetekről a Töréspont című előadás során, melyet először mutattak be Nagyváradon, az Eminescu főgimnáziumban.

A nagyváradi rendezvény a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság, a Bihar megyei közlekedésrendészet, valamint a közlekedésbiztonságot népszerűsítő A.R.P.E.R. egyesület együttműködése folytán jött létre. A Töréspont című előadást először Angliában mutatták be 2006-ban, abból a célból, hogy csökkentsék a fiatalok által okozott/elszenvedett közlekedési balesetek számát és nagyon hatásosnak bizonyult. 2012-ben Németországban is hasonlóan hatékony volt, s 2012 óta Magyarországon, pontosabban Hajdú-Bihar megyében is rendszeresen bemutatják.

Elfelejthetetlenek

Az előadás főszereplői olyan személyek, akik szakmájukból kifolyólag rendszeresen szembesülnek közlekedési balesetekkel és azok hátterével is tisztában vannak. Célja, hogy ráébressze a fiatalokat: nem véletlenül vannak kitalálva a szabályok, s ha ezeket nem tartják be, a maguk és a többiek életével játszanak.
A nagyváradi Mihai Eminescu főgimnáziumban megtartott péntek délelőtti program során Jari Vanda, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dorin Sava rendőrfőnök, a megyei közlekedésrendészet vezetője mutatta be a közlekedési balesetek számának alakulását megyénkben, s szólt egyúttal a rendőrségnek a baleset megelőzésre irányuló akcióiról. Egyúttal azt is elmondta: több mint tíz éve tart a rendkívül eredményes együttműködés a Hajdú-Bihar megyei rendőrökkel. Bacsó Attila rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: bízik benne, hogy azok a fiatalok, akik jelen vannak az előadáson, emlékezni fognak az itt látottakra-hallottakra akkor, amikor ők maguk is gépkocsit fognak vezetni.
Az előadás során Suba István főhadnagy, a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság munkatársa, Horváth István, a debreceni mentőállomás mentőápolója, valamint dr. Tóth Ildikó, a Debreceni Törvényszék elnök helyettese hang- és látványeffektusok segítségével harom olyan balesetet mutatott be, melyet egyikük sem tudott elfeledni, bár azóta hosszú évek teltek el.

Tragédiák

Mind a három, tragikus következményű balesetet fiatalok okozták, illetve szenvedték el és mind a három elkerülhető lett volna, ha nem hágják át a közlekedési szabályokat. Az egyik eset után Suba István kollégája, aki karácsonykor szolgálatot teljesített ,kellett értesítse a balesetben elhunyt lányak a családját a történtekről. A szülők a gyermeküket várták, de ehelyett a rendőr csengetett be hozzájuk… „Egy-egy ilyen eset után három évet öregszünk” – mondta Suba István. Horváth István egy olyan tragikus esetről számolt be, amikor egy fiatal egy egytonnás jármű alá került, de nem vesztette el azonnal életét, dr. Tóth Ildikó pedig visszaemlékezett arra a tíz éve történt tragédiára, melynek során két kisgyerek halt szörnyet, mivel egy fiatal ki akarta próbálni, hogyan gyorsul az új gépkocsija, a gyermekek édesanyja pedig nem a kijelölt helyen vezette át őket az úttesten.
Az előadás magyar nyelven hangzott el, Costin Diana tanárnő fordításával. Mint megtudtuk, igény esetén máskor is bemutatják majd az előadást a nagyváradi diákoknak.

Neumann Andrea