Tragédiák gyökere a széthúzás

Tragédiák gyökere a széthúzás
Nem a nagyhatalmak magasztalják fel a nemzetet, nem is a politikai irányzatok, egyedül az igazság – hangzott el a csütörtöki, ünnepi istentisztelet során, a várad-rogériuszi templomban.

Ünnepi istentisztelettel kezdődött el a március 15-i megemlékezés a várad-rogériuszi templomban. „Az igazság felmagasztalja a nemzetet; a bűn pedig gyalázatára van a népeknek” – idézett a Példabeszédekből Kövendi István lelkész. A világtörténelem sokszor fullasztó tengerében ez az ünnep egy lélegzetvétel, de lehet rosszul is ünnepelni, „műanyag” érzésekkel, ha csak beszélünk és siránkozunk, hogy „mi lehetett volna” – de akkor hiába haltak meg azok, akik bátrak voltak, s komolyan vették azt, hogy hit, áldozat, haza – mondta a lelkész. S persze lehet jól ünnepelni – a múltat nem feledni, az értékeinket tovább vinni.

Méltón ünnepelni

Ha végignézünk saját életünkön, a hit, a remény és az igazság sokszor kevés. Talán azt gondoljuk, hogy igazak vagyunk, mert megmondjuk a magunkét, de valójában akkor vagyunk igazak, ha azt mondjuk, amit Isten üzen. Ha méltón akarunk ünnepelni, akkor szükségünk van Isten segítségére, hiszen az emberi segítség önmagában kevés. A magyarság történelme nemegyszer Izrael történelméhez hasonlít, melyen keresztül Isten azt mutatja meg, hová jut egy nép Istennel és hová nélküle; lehet vele menni – és akkor talán több lesz a törvény, a megkötöttség, a szabály, keskeny lesz az út, de vele él a nemzet, az ember, hiszen ő teremtett. Ő adott utat és értelmet embernek és nemzetnek. Míg Izrael Istennel járt, addig győzött, s egy ellenséges világban erős és egységes maradt. Miután elpártolt az Úrtól, kettészakadt, szétmállott a nép az egész világban. Ha az ember elpártol Istentől, az széthúzáshoz vezet, s szinte minden nép tragédiájának a gyökere a széthúzásból eredő gyengeség. Ezt történt Mohácsnál, vagy Rákóczi szabadságharca során, de 1848 március 15-én a nemzet egységben állt Kossuth és a márciusi ifjak oldalán. A bűn és az abból fakadó széthúzás a nép gyalázatára és romlására válik, de az igazság felmagasztalja a nemzetet.

Krisztust követni

Nem a nagyhatalmak magasztalják fel a nemzetet, nem a politikai irányzatok, s még csak nem is az egyház – egyedül az igazság. Krisztusra van szükség, olyan polgárokra, akik Krisztust követik – hiszen Ő az igazság, az út és az élet. Európa keresztény alapokra épült fel, s Isten adott olyan személyeket, akik Isten oldalán állnak, s reménységet is, hogy akiket az igazság ösvényén járva megaláznak, azok felmagasztaltatnak – hangzott el.

Az istentisztelet végén a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd kivonultak a Honvéd emlékhelyhez, ahol Kövendi István a múltra való emlékezés fontosságát hangsúlyozta ki. Tarpai Etelka szavalata következett – Pósa Lajos Magyar vagyok című versét hallgathatták meg a jelenlévők.

Koszorúzás

Az ünnepség koszorúzással folytatódott: a Nagyvárad-Rogériuszi Református Egyházközség, a Nagyváradi Lelkészértekezlet, a Nagyváradi Evangélikus Egyház, a Bihar megyei Tanács, a Bihar megyei RMDSZ, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő Társaság, a Dél-Rogériuszi RMDSZ képviselői rótták le tiszteletüket az emlékmű előtt, majd mindazok, akik virágokat, vagy koszorút akartak elhelyezni. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Neumann Andrea