Tragédia, hangversenyek és kórusművek a Filharmóniánál

Tragédia, hangversenyek és kórusművek a Filharmóniánál
Nagyvárad – A közelmúlt kiemelkedő programjait, a jelenleg futó projekteket, illetve a következő időszak hangversenyprogramját ismertették a keddi sajtótájékoztatón a Nagyváradi Állami Filharmónián.

Nagy sikerrel mutatta be vasárnap a Nagyvárad Táncegyüttes új táncjátékát, a Tragédiát, a keddi sajtótájékoztatón erről is szólt László Csaba rendező-koreográfus és Miklós János együttesvezető. Az előadás Madách Imre: Az ember tragédiája című műve alapján készült, a cél pedig az volt, hogy ne csak a tánc szépségét adják vissza a közönségnek, hanem gondolatokat is közvetítsenek, közölte László Csaba. Miklós János tudatta: több mint három hónapon keresztül készültek az előadásra, melynek következő bemutatója ma este 19 órától lesz a Nagyváradi Állami Filharmóniában, jegyeket a pénztárban lehet vásárolni.

Hangversenyprogram

Lászlóffy Zsolt karvezető közölte: a filharmónia kórusa a „gazdasági világválság áldozataként” 2009 augusztusa óta fél normával működik. Az elmúlt hónapokban három a capella fellépéssel örvendeztették meg a nagyváradi zeneszerető közönséget, következő, húsvéti koncertjük helyszíne a Szent Miklós görög katolikus székesegyház lesz. Corneliu Cristea művészeti igazgató a zenekar hangversenyprogramját ismertette. Ezen a héten csütörtökön J. S. Bach és Rahmanyinov műveket játszanak, a karmester Alfonso Saura (Spanyolország), hegedűszólista Fátyol Rudolf lesz. Március 25-én Donald L. Appert (SUA) vezényli a zenekart, műsoron az általa szerzett Nara-variációk – vonószenekarra, R. Vaughan-Williams II. szimfóniája (London Symphony) szerepelnek, míg Junko Morioka szoprán (Japán) A. Nakata, R. Taki, G. Donizetti, G. Verdi áriákat énekel. Március 30-án, kedden 18 órától a Filharmónia zenekarának művészeiből álló Intermezzo Vonósnégyes ad koncertet, míg április 1-jén W. A. Mozart Figaro házassága című művét (nyitány, K. 492) és a 27., B-dúr zongoraversenyt, illetve J. Haydn 97., C-dúr szimfóniáját vezényli Tiberiu Soare, zongorán közreműködik Bogányi Gergely.

 

Kérés a közönséghez

Tódor Albert igazgató ezúton is kéri a koncertlátogató közönséget, hogy vegyék figyelembe a következőket: a fellépések közben ne fotózzanak, mert ez zavarja a művészeket, érkezzenek időben a koncertekre, hogy ezeket pontosan el lehessen kezdeni, az előre lefoglalt jegyeket időben váltsák ki, az előadások közben pedig kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat.

Tököli Magdolna