Tragédia, figyelmetlenségből

Tragédia, figyelmetlenségből
Még figyelmetlenség is nehezen merülhet fel, inkább sietség, majd kockáztatás okozhatta a péntek délelőtti vasúti tragédiát a várad-velencei állomás közelében. Egy család tagjai utaztak egy szekéren, amikor a jármű annak ellenére ráhajtott a sínekre, hogy már közeledett a vonat.

 

A Várad–Félixfürdő járat menetigazgatója, Kelemen József lapunknak elmondta: „Az András-kerszttel ellátott átjáró előtt már látta a mozdonyvezető, hogy a szekér elébe fordul. Fékezett és hangjelzést is leadott a mozdony, ám már nem lehetett elkerülni az ütközést”.

A szekéren utazók szinte mindegyike hátramenekült, amikor látták, hogy a becsapódás elkerülhetetlen. Egy fiatal nőnek erre már nem volt ideje: a 24 éves Magdalena Floriant halálra gázolta a vonat. A nő több gyermek édesanyja volt…

Egyébként az ütközés előtt a szekeret húzó ló is megijedt, megpróbált félreugrani, ám épp a mozdony alá esett, s az állatot is halálra gázolta a szerelvény.

Kelemen József szerint a vizsgálatok délutánra már le is zárultak, kizárólag a szekeret vezető férfit találták hibásnak. Ő egyébként a 20 éves Rézműves Tudor, s azt mondta, nem vette észre, hogy közeledik a vonat, mivel épp a többiekkel beszélgetett – sőt, a hangjelzést sem hallotta. A közúti és vasúti forgalom délutánra helyreállt.

 

Szeghalmi Örs