Tragédia egy bukaresti szórakozóhelyen

Akt.:
Tragédia egy bukaresti szórakozóhelyen
Péntek este tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, ahol több százan vettek részt egy rockkoncerten. 26 ember a helyszínen meghalt. Egy ember a kórházba szállítás közben vesztette életét, két nő pedig vasárnap reggel halt bele sérüléseibe.

Bukarest belvárosában egy ipari csarnokból kialakított szórakozóhelyen, a Colectiv klubban rendezett ingyenes rockkoncerten ütött ki a tűz péntek este. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt a teljes mennyezetre átterjedt. A zsúfolt teremben néhány száz fiatal szórakozott. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni, ezen próbáltak egymást taposva kijutni az égő teremből. „Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben” – mondta az egyik túlélő. A teremben a tűz eloltása után 26 holttestet találtak a hatóságok, egy ember pedig kórházba szállítása után hunyt el, vasárnap reggel pedig két súlyosan megégett nő halt bele sérüléseibe, további legalább 35-nek pedig válságos az állapota.

buk1

A tűz lehetséges okai

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tăbăcarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt: egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást. Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni.

buk7

Mentés

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó, valamint egy kis mobilkórház érkezett. A mentőautók 88 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma elérte a másfélszázat. Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter elmondta: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott, minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztetőgépeket hoztak más egészségügyi intézetekből. A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket. A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.

buk6

Áldozatok

Az igazságügyi orvostani intézetnek sikerült valamennyi áldozatot azonosítania, a sérültek egyikének kilétét viszont továbbra sem ismerik. Több mint 50, kórházban kezelt súlyos sérültnek csak „valószínűsített” személyazonossága van, ugyanis sérüléseik és az arcukat takaró kötszerek nem teszik lehetővé, hogy a baleset körülményeit vizsgáló ügyészek hivatalosan is megállapítsák kilétüket. A tizenegy bukaresti kórházban ápolt sérültek állapotáról Nicolae Bănicioiu vasárnap reggel azt mondta, hogy 80–90-re tehető a súlyos sérültek száma, közülük 35-öt is elérheti azoké, akik még közvetlen életveszélyben vannak. A halálos áldozatok között van a péntek este fellépő Goodbye to Gravity nevű együttes két gitárosa, énekesük, Andrei Galut, a 2008-as román Megastar tehetségkutató vetélkedő győztese, az együttes dobosa és basszusgitárosa pedig válságos állapotban fekszik a kórházban. A súlyos sérültek között négy 15-16 éves is van, egyikük életveszélyes állapotban. A péntek esti tűzvészben meghalt a klub egyik – öt kiskorú gyereket egyedül nevelő – takarítónője is, akit kolléganői szerint a szórakozóhely tulajdonosai feketén foglalkoztattak.

buk5

Nemzeti gyász

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett szombattól a román kormány az előző esti bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére. Victor Ponta miniszterelnök a szombati rendkívüli kormányülésen nemzeti tragédiának nevezte a történteket. Emlékeztetett arra, hogy kormánya már második alkalommal szembesül olyan tömegbalesettel, amely nemzeti gyász kihirdetését indokolja a 18 áldozatot követelő két éve Montenegróban történt román buszbaleset után. A szombaton elfogadott kormányhatározat értelmében október 31., valamint november elseje és másodika hivatalos gyásznap Románia egész területén. Szombat délben Klaus Iohannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste. Az elnök megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett. Iohannis szerint felfoghatatlan, hogy egy teljesen alkalmatlan helyen ennyi embert összezsúfoljanak és ilyen nagy számban haljanak meg fiatalok, alapvetően azért, mert nem tartottak be néhány egyszerű előírást.

buk2

East Balkan

Korábban Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült. A Digi 24 hírtelevízió által vasárnap bemutatott iratok szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. A koncertteremből nemcsak a menekülők nem tudtak idejében kijutni: a tűzoltók sem tudták megközelíteni a helyszínt az útjukat elálló parkoló autók miatt, amelyekkel a koncert résztvevői érkeztek a rendezvényre. Szemtanúk szerint a koncertező együttes szólistája az első lángok láttán – akkor még viccelődve – megjegyezte, hogy ez nem része az előadásnak, és egy tűzoltópalackot kért, de a szervezők nem tudták, honnan vegyenek elő oltókészüléket. A tragédia körülményeit és a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyészség vizsgálja. Tiberiu Niţu, a vádhatóság vezetője közölte: minősített emberölés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen.

buk3

Részvétnyilvánítás

Részvétét fejezte ki Áder János magyar köztársasági elnök román kollégájának a péntek éjszakai bukaresti tűzvész áldozatai miatt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton közleményben az MTI-vel. Áder János a Klaus Werner Iohannisnak írt levelében közölte: mély megrendüléssel értesült a tömegszerencsétlenségről. „Magyarország valamennyi polgára, az egész magyar nép nevében ezúton szeretném kifejezni őszinte részvétünket” – tette hozzá. A tragédia hírétől lesújtva mindnyájan osztozunk Románia népének gyászában – írta a magyar államfő. A román köztársasági elnöknek címzett levélben Áder János mielőbbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek, és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

buk4