Tragédia a szalacsi Farkas család otthonában

Így néz ki az utcáról tekintve most a Farkas család háza
Így néz ki az utcáról tekintve most a Farkas család háza
Szalacson december 17-én a koradéli órákban tragédia történt. A szalacsi ifj.Farkas Miklós dinnyéskerti, 826.szám alatti háza belülről kapott lángra úgy, hogy a velük szemben lakó szülők (id. Farkas Miklósék) is csak tehetetlenül nézték a valósággal robbanásszerűen égő palatetőt.

A bentről induló tűz ajtónyitáskor még nagyobb erőre kapott, a gyorsan megjelenő tűzoltók sem tudtak túl sokat segíteni, a négyszemélyes család fészke porig égett. Az volt a legnagyobb szerencse, hogy a család felnőtt tagjai dolgozni voltak, a gyerekek pedig iskolában, így emberéletben nem esett kár! Id. Farkas Miklós a tűzeset előtt rövid idővel volt körülnézni a portán, majd észrevette, hogy nagyon füstöl valami. Ahogy ajtót nyitott, valósággal elcsapta a felcsapódó láng, majd zuhanni kezdtek a tetőgerendák. A helyi önkéntes tűzoltók sem tudtak sokat segíteni a teljesen és villámgyorsan terjedő tűz megfékezésében…
A polgármester és hivatala, az egyházak , az iskola tanerői egyaránt és egyemberként felajánlották segítségüket egyelőre pénzadományt gyűjtve. Tegnap Vida Attila alpolgármesterrel voltam a fiatalokat befogadó, velük szemben lakó szülőknél (id.Farkas Miklós és neje, Farkas irén), akik elmondták, hogy a két iskolás gyerek, Elvira és Nikoletta (a nagyobbik líceumi tanuló, a kisebbik kisiskolás) Temesváron, az ottani rokonoknál próbálják kiheverni a téli szünidő alatt az őket ért traumát.A két felnőtt szülő (ifj. Farkas Miklós és neje, Loredana) állandó munkahelyükön vannak, dolgoznak most is, így velük nem tudtam szót váltani. De a szülők optimisták, bizakodóak. Rengeteg segítség érkezik a faluból a tanácshoz, illetve az önkéntes tűzoltók járművel is elindulnak gyűjtögető útra a falu minden utcájára, hogy bármilyen , gazdája számára most fölösleges bútorzatot, háztartási eszközt, akár tartós élelmiszert lajstromba véve elszállítsanak a károsultakhoz. Elfogadnak építőanyagot is, ruhaneműt, bármilyen anyagi segítséget.

Mindenük elégett

Semmijük nem maradt a csupasz falakon kívül- amint az a mellékelt fotókon is látható, illetve pár darab baromfi, amik most a szobában kapargatják a füstös vályogokat. Reméljük, hogy a beigért segítség, Nagyváradtól Ausztriáig, a szalacsi egyházak és lakosok adományaival együtt elég lesz ahhoz, hogy Isten és az emberek új fészket rakjanak ennek a fiatal házaspárnak, akinek férfi tagja önkéntes tűzoltó is egyben. Állítólag a tűz fő oka az volt, hogy a régfi házak kéményeit gerendára rakták, a kéményt tartó gerenda pedig a hosszú évek folyamán addi-addig üszkösödött, mígnem begyulladt, majd belülről gerjesztve a tüzet , azt gyorsan tovább adta a több évtizedes, öreg, kiszáradt faszerkezetnek- és a robbanásszerű zajjal pattogó paláknak. Így a belülről jövő tűz villámgyorsan átterjedt az egész ház minden helyiségére, még a fürdőszobára is!

Megnyílt az emberek lelke

Mivel a kárvallott fiatal házaspárral nem tudtam szóbaállni, beszéltem a hozzátartozókkal, akik megmutatták, hogy a fiatalok ideiglenes lakhelyén, a szobájukba mennyi ajándék gyűlt már össze, egy új kandalló is került oda,fűteni még van mivel, egy öreg, de még jól működő hűtőgép teli hússal- tehát megnyílt az emberek lelke, pénztárcája, látszik az összefogás ereje. Reméljük, hogy az advent vége, a Karácsony szelleme még odafigyelőbbé tesz mindannyiunkat, hogy soha ne feledkezzünk meg bajbajutott embertársainkról sem, még akkor sem, ha számunkra ismeretlenek, vagy akár idegenek. A megszületendő kis Jézus , az eljövendő Istenember szelleme hassa át minden magábatekintő, együttérző ember szívét- adjon ez önhibájukon kívül bajba kerülő fiatal családnak is áldott, békés Karácsonyt, hogy jövő ilyenkor megújult lakásban állhassák körül családtagjaikkal a karácsonyfát, köszönve Isten és az emberek nagylelkű segítségét. Köszönjük meg mi is egyházainknak, polgármesterünknek, tanerőinknek, minden szalacsi és nem szalacsi embernek a póruljártaknak nyújtott segítséget.

Bokor István

Címkék: , ,