Tragédia a Retyezátban: a hegyimentők szerint a héttagú turistacsoport okozta a lavinát

Akt.:
Dor Geta Popescu és Gulácsi Erik
Dor Geta Popescu és Gulácsi Erik
Az a turistacsoport indította el a lavinát szombaton a Retyezátban, amelynek két tagja áldozatául is esett – állapították meg a Hunyad megyei hegyimentők.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője hétfőn úgy nyilatkozott: a 2.509 méter magas Peleaga csúcs felé vezető ösvényen a héttagú kirándulócsoport súlya alatt megtört egy hatalmas hótömb, amelynek felső rétege levált az alsótól, és elindult a turistákkal a völgy felé. A súlyos hózuhatag több tíz méteren sodorta magával a hét túrázót, a lavina végét száz körülbelül méterre mérték a kiindulási pontjától.

A hegyimentők leszögezték, hogy a másik, 51 tagú kirándulócsoportnak, amely a tragédia idején a közelben tartózkodott és amely egy idegenvezetői iskola tagjaiból állt, semmi köze nem volt a lavina kialakulásához.

“Ők heten indították el a lavinát. Az idegenvezetői iskola tagjainak semmi közük nem volt hozzá, ők segíteni mentek oda. Sőt, ők húzták ki őket a lavina alól. A lavina helye fölött maradt egy érintetlen hófal, nagy szerencse, hogy az nem indult el’ – tette hozzá a hegyimentő.

A szombati lavina a Bucura-nyereg és a Pelega csúcs között, 2.000 méteres magasságban indult el, kődarabokat is magával sodorva. Két kiskorú hegymászó, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, öt személy megsérült.

A rendőrség „in rem” bűnvádi eljárást indított, azaz a a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja a Retyezát-hegységben bekövetkezett tragédia kapcsán. A hegyimentők és hegyicsendőrök már napokkal korábban figyelmeztették a kirándulókat a magas fokú lavinaveszélyre, mivel friss hó hullott, és 1.800 méter fölött a hóréteg vastagsága meghaladta az egy métert.

www.agerpres.ro