Tradíciók a szakmában és az emlékezésben

Tradíciók a szakmában és az emlékezésben
A temetőkben lassan kezd visszatérni a síremlékek régi formavilága. Ezzel együtt anyagot tekintve is a régi időkből ismert rusztikus, mészkőből készült új síremlékeket lehet látni.

A kőfaragó szakma iránt családi tradíciókkal is elkötelezett, immáron harmadik generációt képviselő keszthelyi ifj. Molnár József a legkorszerűbb gépekkel felszerelt műhelyében berendezkedett arra, hogy a változó igényeknek is a legjobb minőségben tudjon megfelelni. Kiállítókertjükben szinte a világ minden tájáról származó színes gránitból készült síremlék megtalálható.
– A beszállítói kört kellett bővíteni, a mészkő minden olyan eszközzel megmunkálható, amivel a gránit, a hangsúly a jó minőségű alapanyag beszerzésén van – így a szakember. – A mészkő síremlékeket bolgár és török bányákból származó táblás áruból készítjük, ezek felelnek meg a tartóssági követelményeknek. Ebből az anyagból ugyanúgy el tudunk készíteni bármi igény szerinti síremléket, de folyamatosan bővítjük a Pázmány Péter utca 4. szám alatti bemutatókerti kínálatot a mészkő síremlékekkel is. A hagyományos feliratozási, díszítési technikák mellett megvan a lehetőség a legkorszerűbb eljárásokkal való kombinációkra: fotó alapján gránitba gravírozott képet, portrét tudunk a kőbe építeni.
A Keszthelyen 1951 óta ismert kőfaragó céget ma apa és fia viszi, benne Molnár József 50 éves, s ifj. Molnár József 25 éves munkájával.
– Mi már a gránit „korszakba” érkeztünk, a nagyapa idejében jött a műkő, a most visszatérőben lévő mészkő használata még korábbi gyakorlat volt. A tradíciók ott vannak a szakmában, ahogy az emlékezésekkel számon tartjuk, s elő is vesszük azokat – mondta ifj. Molnár József.
Más fontos aktualitásokat is említett a szakember. Új síremlék készítésére a tavasz folyamán kapott megrendeléseket még a tavalyi áron tudják teljesíteni. Ez a nagy alapanyag készletnek köszönhető, később viszont alkalmazkodniuk kell a beszerzési árak idén történt emelkedéséhez. Kedveznek még azzal is, hogy új síremlékhez ingyenesen készítenek lézergravírozott képet. Síremlékek felújítását is vállalják.
A Pázmány Péter u. 4. szám alatti bemutatókert bejáratánál távhívós kaputelefon működik, a csengetésre pár percen belül a helyszínen rendelkezésre állnak a vállalkozók. Időpont-egyeztetéssel munkaszüneti napokon is fogadják az érdeklődőket, ehhez a +36 30/683-3182 számot kell hívni. Mozgásban korlátozottak számára az utaztatást igény szerint megoldják.
INFOBOX
ifj. Molnár József kőfaragó
Bemutatókert: Keszthely,
Pázmány Péter u. 4.
Tel: +36 30/683-3182
j.molnar.zala@gmail.com
www.sirkotisztitas.hu