Trükkös petárdaárusok a piacon

Trükkös petárdaárusok a piacon
Nagyvárad – Annak ellenére, hogy tilos a pirotechnikai eszközök használata és árusítása, petárdák durrogásától hangosak a lakónegyedek. Komoly büntetésre számíthat az, aki a tiltás ellenére durrogtat.

Szilveszter közeledtével gyakran hallani a megyeszékhely lakónegyedeinek utcáin petárda-durranást, annak ellenére, hogy a törvények szigorúan tiltják a pirotechnikai eszközök használatát. Főleg bandákba tömörült kamaszok használják felelőtlenül a veszélyes és akár súlyos sérüléseket okozó durranó szerkezeteket. Nem egyszer lehet látni, hogy a petárdákat kóbor kutyák után hajítják a fiatalok, mely külön felháborodásra ad okot, hiszen a kutya számára valóságos sokkot okoz az ekkora hangerejű robbanás. Felmerül a kérdés: honnan szerzik be ezeket, hiszen a 2006-ban – Románia EU-s csatlakozásakor – érvénybe lépő törvény értelmében szigorúan tilos az árusításuk? A rendőrségi közleményben szereplő adatok értelmében 3-6 ezer lejes bírsággal sújthatók azok, akik kiskorúaknak árulnak petárdákat. A pirotechnikai eszközök nem megfelelő helyen, engedély nélkül történő árusítása ezer és 6 ezer lej közötti bírsággal szankcionálható. Az a személy, aki tiltott helyen használ pirotechnikai eszközöket  ezerötszáz lejtől 2 ezer 500 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető meg. Szintén egy rendőrségi közleményből tudjuk, hogy több ezer illegálisan forgalmazott pirotechnikai eszközt foglaltak le a nagyváradi piacokon. Pénteken közel négyezer, vasárnap pedig mintegy ötszáz petárdát koboztak el a megyeszékhelyen. Országos szinten ez a szám már meghaladja a 25 tonnát. A rendőrség országos akciója egyébként a Tűzijáték elnevezést kapta és 2011 január 14-ig tart.
Petárda-vadászat
Mindezen adatok tudatában indultunk el tegnap délben felkeresni a városban azokat a helyeket, ahol beszerezhetőek a petárdák. Több helyen is megfordultunk. A Széles utcai Decebal piacon egyetlen petárdával kereskedő árust sem találtunk. A standoknál érdeklődve megtudtuk, hogy nagyobb forgalmú helyeken érdeklődjünk, ahol a “feketézők” el tudnak vegyülni a tömegben. A vársánc melletti Nagypiacon – ahol a forgalomra főleg hétvégéken és ünnepek idején nem lehet panasz – folytattuk a keresgélést. A sorok között néhány rendőrrel találkoztunk, akik gyanakvó tekintettel méricskélték a környéken ólálkodókat. Néhány perc múltán a csempészcigarettával kereskedő árusoktól érdeklődünk, nincs-e petárdájuk, vagy nem-e tudják, hol lehet vásárolni. Megtudtuk, hogy a rendőrök miatt szétszéledtek a petárdások, de próbáljuk meg fél óra múlva, mert általában a razzia után mindig visszatérnek. Azt is elmondták, hogy a napokban már többet “lekapcsoltak” a rendőrök, de aki szilveszterre készülvén pirotechnikai eszközt akar venni, az mindig tudja, hol kell keresni őket. Végül húsz perc elteltével a piac Vár tér felőli bejáratánál jelentek meg az árusok, akik a vásárlók közé vegyülve kínálgatták portékájukat. A kabát alól vékony római gyertyák kerültek elő. Öt darabot tíz lejért kínáltak, de akár az alkudozásra is hajlandóak voltak. Száz petárdát huszonöt lejért akartak ránk beszélni. Érdeklődésünkre elmondták, hogy “komolyabb” pirotechnikai eszközeik is vannak, de az már rendelésre megy. Tekintettel arra, hogy ilyen könnyen beszerezhetőek ezek a pirotechnikai eszközök arra intjük olvasóinkat, hogy csak felelősséggel használják ezeket.