Továbbvinni a szellemiséget

Továbbvinni a szellemiséget
„Eminescusnak” lenni felelősség, hangzott el többek között a nagyváradi tanintézmény tegnap reggel 10 órától tartott évnyitó ünnepségén.

A nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium udvarán a pedagógusok, szülők, hivatalosságok mellett a kezdő osztályok (előkészítő, V. és IX.) diákjait köszöntötte Elena Cristina Marian igazgatónő – a többi osztály a saját termében tartotta meg az évnyitó ünnepséget. A felszólalók sorában Mircea Mălan alpolgármester kihangsúlyozta: a régi generációk pedagógusainak és diákjainak tartozunk köszönettel a mai Nagyváradért – a mostani diákoknak és pedagógusoknak pedig feladata, hogy továbbvigyék ezt a szellemiséget. Várad mindannyiunk városa, fejlődésének kulcsa pedig pedig az önkormányzat és a lakosok kölcsönös tiszteleten alapuló partnersége, mondta többek között az alpolgármester.

Érték a nevelés

A Bihar megyei Prefektúra üdvözletét tolmácsoló Claudia Timofte volt „eminescusként” is üdvözölte a megjelenteket, köztük régi tanárait is. Meglátása szerint a siker érdekében a szülők, diákok és pedagógusok jó együttműködésére van szükség – ehhez kívánt sok sikert mindannyiuknak. A Bihar megyei Tanfelügyelőség részéről Nicolae Ioan Avram szaktanfelügyelő szólt az egybegyűltekhez. A legnagyobb érték, amit átadhatunk, az a nevelés a családban és az iskolában, mondta. Az oktatóknak azt kívánta: türelemmel, kitartással, legjobb tudásuk szerint végezzék ezt a csodálatos munkát, a diákoknak pedig azt üzente: bízik benne, hogy mindent meg fognak tenni előrehaladásuk, fejlődésük érdekében. Ioan Cadar aligazgató szerint a főgimnázium fő feladata az, hogy az innen kikerülő diákok olyan jellemes emberekké váljanak, akik követendő példák lehetnek a társadalom minden tagja számára. Hochhauser Enikő aligazgató magyar nyelven elmondott köszöntőjében megfogalmazta: nem véletlen az, hogy ősszel kezdődik az új iskolai év. Ekkor ugyanis, a jó gazdához hasonlóan, ők is „számvetést” készíthetnek az elvégzett munkáról, megnézhetik, hogy mit csináltak rosszul, min kell változtatni, és ennek tükrében vághatnak neki az új évnek. Az iskola feladatai közé tartozik, hogy a diákokat felkészítse a „versenyre”, ami azonban nem csak tantárgyversenyeket jelent például, hanem az élet minden területén jelentkezik, mondta Hochhauser Enikő.
A tanintézmény Diáktanácsának köszöntője, és az áldásosztás után Elena Cristina Marian igazgatónő felhívta a diákok figyelmét arra: egy több, mint háromszáz éves múlttal rendelkező tanintézmény diákjaivá váltak, ez pedig felelősséget is jelent minden ide járónak. A szülőktől és pedagógusoktól pedig azt kérte: fogjanak össze annak érdekében, hogy diákjaik „nagy emberekké” válhassanak.

Tököli Magdolna