Továbbra sem vihetik el az autót

Továbbra sem vihetik el az autót
Új parkolási szabályzatot fogad el rövidesen a nagyváradi vezetés. Ezt már 2006-ban jóváhagyták, 2014-ben újra kiadták, de most módosítani kellett: az autók elszállítására vonatkozó részeket törölték belőle.

Most sem vihetik el Nagyváradon sem a tilosban parkoló autókat, és várhatóan még a közeljövőben sem. Többek között ez derült ki azon a közvitán, amelyet az új váradi parkolási szabályzatról tartottak hétfő este a városházán (és amire összesen négy polgár jött el). Az új szabályzat lényege, hogy jogi ügyek miatt, illetve egyes polgárok igazságszolgáltatási fellépése miatt a normatívából ki kellett venniük az autók elszállítását lehetővé tévő passzusokat. Simon Ion, a nagyváradi önkormányzat parkolási ügyekért felelős osztályának vezetője lapunknak elmondta: mindent kiszedtek belőle, ami erre vonatkozna.
Mint ismeretes, májusban függesztették fel az autók elszállítását Váradon is, helyette a bírságolás maradt. Azóta nincs joguk helyi tanácsi határozat alapján autókat elvinni – csak kormányhatározat szolgálhatna ilyen gyakorlat jogi alapjául, aminek kiadása azonban azóta is késik. Az illetékes hozzátette: a közeljövőben várhatóan megjelenik a kormányrendelet a témában. Ez az egész országban érvényes lesz, minden településen – azaz immár nem az egyes önkormányzatot alkotnak saját szabályzatokat a témakörben, hanem egyetlen, központi szabályozás lesz. Akkortól lehet majd ismét el is szállítani gépjárműveket, de addig továbbra sem.

Háttér

Simon Ion kérdéseinkre összegezte a helyzetet, ami ide vezetett. A Legfelső Semmítőszék helybenhagyta az ombudsman folyamodványát, amelyben megtámadta az ország településein elfogadott a parkolási szabályzatokat. Ezt amiatt támadta meg, hogy az szerepelt az adott szabályzatokban: „a tiltott helyen való parkolás miatt elszállítandó autók elvitele a szabályzat szerint történik” – de nem jelezték, milyen szabályzatra gondolnak. Pedig a végrehajtási utasításra gondoltak – csak ezt nem írták így le. Arra a kérdésünkre, hogy kik támadták meg például Várad esetében a parkolási szabályzatot, az illetékes egy hosszú listát mutatott, amelyen ügyvédek nevei szerepelnek: sok magánszemély ugyanis ügyvédhez fordult, hogy jogi úton próbálja elérni a gépkocsik elszállításának beszüntetését. Így került aztán jogi útra az egész, ami miatt meg is szűnt az elszállítás – pedig ha annak idején még pár szót írnak a vonatkozó normatívába, jelezve, hogy „az elszállítás a végrehajtási szabályzat szerint történik”, akkor ma is menne az egész.
Ehelyett azonban most fel van függesztve az elszállítás, mint lehetőség is, és a vonatkozó kormányhatározatra várnak. A tilosban parkoló autók esetében jelenleg bírságokat szabhat ki a rendőrség. Váradon egyébként az elszállításokat nem szervezte ki az önkormányzat, azaz nem volt egy cég, amit megbízott volna ezzel, hanem saját hatáskörben oldotta meg, amíg mehetett ez az egész.

Szeghalmi Örs