Továbbra sem tisztázott a Körösvidéki Múzeum ügye

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke
Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke
Nem is cáfolta, nem is erősítette meg Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt, hogy a Körösvidéki Múzeumot az egykori hadapródiskola helyett a nagyváradi várba költöztetnék.

 

A Bihar Megyei Tanács csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatót Cornel Popa tanácselnök, aki a különböző beruházási költségekről számolt be a helyi sajtó munkatársainak. Elmondta, hogy az 577/1997 számú kormányhatározat alapján Bihar megye 2012-ben 17.324.000 lejt kapott megyei és községi utak felújítására, illetve kiépítésére, míg vízhálózat-fejlesztésre ugyanennek a határozatnak az alapján 7.764.000 lejt kapott a megye 2012-ben. A megye különböző köztartozásainak kiegyenlítésére a központi költségvetésből 10.198.000 lej érkezett. Ezt követően a tanácselnök említést tett a Margitta és Tasnád (Szatmár megye) közötti 27,3 kilométernyi autóút felújításáról is, melynek összértéke 18.606.286 euró. A beruházás eredetileg az Infrastrukturális Fejlesztési Tervben szerepelt, de a megyei tanács kérésére a projektet átutalták az Európai Unió Szektoriális Operatív Pogramjába. Cornel Popa elárulta, hogy várhatóan még ebben a hónapban alá lehet írni a kivitelezési szerződést. A megyének van egy másik infrastrukturális projektje is, a Susdot az Arad megyei Menyházával összekötő út építése, de erre még nincs meg a finanszírozás. Ennek a munkálatnak a keretében Bihar megyében 16, míg Arad megyében 6 kilométernyi utat kellene építeni. Cornel Popa kifejtette, hogy a megye vezetésének célja az, hogy a környező megyékkel autóút összeköttetéseket létesítsenek, a Susd és Megyháza, valamint a Margitta és Tasnád közötti utak kiépítése mellett tervezik a pádisi út meghosszabbítását Kolozs megye irányába. Popa megjegyezte, hogy a Kisszedresről (Sudrugiu) Padisra vezető út gyakorlatilag már elkészült, a 64.111.365 lej összértékű beruházás során már csak az útjelzések kialakítása, a füvesítés és az út nyomvonalán lévő lejtők és hegyoldalak megerősítése van hátra.

Múzeumügy

A sajtótájékoztatón az újságírók arról faggatták a tanácselnököt, hogy valóban a várba kívánják-e költöztetni a Körösvidéki Múzeumot, annak ellenére, hogy az új múzeumszékhelynek szánt egykori váradi hadapródiskola felújítási munkálatai már nagyrészt elkészültek. Mint ismeretes, a Körösvidéki Múzeumnak a várba költöztetését nemrégiben Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere vetette fel a sajtó nyilvánossága előtt. Cornel Popa elismerte, hogy folytatott megbeszéléseket ebben a kérdésben Ilie Bolojannal. amelyen szó esett annak lehetőségéről, hogy a múzeumot ne a volt hadapródiskolába, hanem a várba költöztessék, azonban hozzátette, hogy ez a gondolat még nem érett meg, és Bolojan egy kissé korán jött elő ezzel az elképzeléssel. Cornel Popa elárulta azt is, hogy egyes politikusok megfenyegették, hogy a Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) citálják őt, ha nem bont szerződést a múzeum felújítási munkálatait végző Selina céggel, mert ez azt bizonyítaná, hogy ő a Selina cégnek kedvez. Ezért is döntött úgy a megyei tanács, hogy átveszi az eddig mintegy 82 százalékban elkészült munkálatokat, és a még fennmaradó, körülbelül 12 milliárd régi lej értékű munkálatra új tendert ír ki. A megyei tanácselnök a sajtótájékoztatón rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az eredeti szerződést fél éves késéssel írták alá (nevet nem mondott, de nyilvánvalóan Radu Tirle, korábbi tanácselnökre gondolt – szerk. megj.), ami oda vezetett, hogy a megye elesett egy 5,6 millió eurós uniós támogatástól, melyből a múzeum új székhelyének belső kiállítótereit kellett volna felszerelni.

Pap István