Továbbra is sok a légúti fertőzés

Továbbra is sok a légúti fertőzés
Egy hét alatt közel négyszáz személy került kórházba légúti fertőzések miatt Bihar megyében. Két influenzás beteg állapota súlyos, tudtuk meg. A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el.

Amint dr. Dorel Ţîrţ, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője elmondta, néhány napja az intézmény átiratot küldött mind a megyei, mind a városi kórháznak, melyben egyes osztályok esetén a részleges, más osztályokra vonatkozóan a teljes látogatási tilalmat szorgalmazzák. Mint megtudtuk, a sebészeti, szülészeti, a diabetológiai, s az intenzív terápiás osztályokon teljes a tilalom, másutt egy rövid időintervallumban, bizonyos megszorításokkal lehet látogatni a betegeket. Ami a megbetegedések számát illeti: mint elmondta, túllépi az ilyenkor szokásos szám felső határát, azonban ez még nem nevezhető járványnak.

Öt áldozat

A legfrissebb adatok szerint egy hét alatt újabb 8025 felső légúti fertőzést kórisméztek Bihar megyében, ez csökkenést mutat az egy héttel korábbi adatokhoz képest, de szinte a duplája a tavaly ilyenkor regisztráltaknak. 157 esetben volt szükség kórházi beutalásra. A tüdőgyulladással kórismézettek száma a korábbi 2061-ről 2271-re nőtt (azaz ennyi új eset jelent meg egy hét alatt), tavaly ilyenkor ez a szám 1438 volt. 216 személyt kórházba utaltak. Eddig 65 „gyanús” eset közül 43-nál bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte – viszont a vizsgálatokat csak súlyos esetben rendelik el. Mostanáig öten vesztették életüket influenzafertőzés következtében Bihar megyében, három személynél az A, kettőnél pedig a B típusú influenzavírust mutatták ki. Legutóbb egy 61 éves Bihar megyei hölgy halt meg emiatt, aki, amint a szóvivő elmondta, leukémiában és magas vérnyomásában is szenvedett. Mint hozzátette, mindegyik Bihar megyei áldozat hatvan éven felüli krónikus beteg volt, egyikük be volt oltva influenza ellen, a többiek pedig nem.

„Gondjaink vannak”

Dr. Lucia Daina, a Bihar megyei Sürgősségi Klinika orvosi igazgatója kérdésünkre elmondta: csupán az ideggyógyászati, a kardiológiai, a gasztroenterológiai és az 1. sz. belgyógyászati osztály látogatható 15 és 17 óra között, de egyszerre egy beteghez csak egy látogató mehet be. A többi osztályon, azaz a diabetológiai, a szülészeti, a nőgyógyászati, az intenzív terápiás, valamint az összes sebészeti osztályon teljes a látogatási tilalom. „Jó lenne, ha a hozzátartozók megértenék a helyzetet, sajnos gondjaink voltak és vannak emiatt” – mondta az orvosi igazgató. Mint megtudtuk, jelenleg hat olyan beutaltjuk van, akiknek az esetében bebizonyosodott, hogy influenzavírussal fertőződtek meg, s kettőjüknek súlyos az állapota. Mind a hatan hatvan éven felüli krónikus betegek.

Neumann Andrea