Továbbra is beírathatók a gyerekek

Túllépte az előkészítő osztályokba beíratott gyerekek száma az óvodák, illetve a statisztikai hivatal adatai szerinti számot Bihar megyében, tudtuk meg Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettestől.

A beiratkozás első, március folyamán zajló szakasza során 5182 gyereket írattak be előkészítő osztályba Bihar megyében, az elmúlt hét végén záruló második szakasz folyamán pedig további 257 gyereket írattak be, válaszolt Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes lapunk kérdésére. Nincsenek nagy különbségek tavalyhoz képest, illetve az osztályok száma is nagyjából ugyanaz, mind a román, mind a magyar tannyelvű osztályok tekintetében. Nem szűnt meg egyetlen magyar osztály sem.

Jelezzék

Természetesen a szülőknek ezt követően is jogukban áll beíratni gyermeküket az előkészítő osztályba, egészen az iskola elkezdéséig, azaz szeptember elsejéig, tudatta a főtanfelügyelő helyettes. Azon gyerekek esetében, akik szeptember elsejéig betöltik a hatodik évüket, kötelező a beíratás az előkészítő osztályba, azok esetében pedig, akik szeptember 2 és december 31 között töltik be, opcionális. Utóbbiak egy pszichológiai felmérésen kell átessenek, melyet az adott iskola kijelölt pszichológusa, vagy bármelyik más iskolapszichológus elvégezhet.

Kéry Hajnal hozzátette: fontos lenne, hogy amennyiben még vannak szülők, akik beíratnák gyereküket, jelezzék ezt mihamarabb, ugyanis abban az esetben, ha beteltek a helyek, nem lehet tovább bővíteni a létszámot és a közelben nincs más tanintézet (első sorban vidéki iskolákban tehát), a tanintézet vezetősége új osztály megalakítását kell kérvényezze, az új osztályhoz pedig pedig osztályteremre és pedagógusra van szükség. Ha a szülőnek ezzel kapcsolatos gondja van, a tanfelügyelőséget is felkeresheti, tette hozzá.

Adatok

Mivel az eddig beíratott gyerekek száma már túllépte az adatok szerinti számot, igazából nem tudják, hogy hányan lehetnek még, akiket az elkövetkezendőkben íratnának be.

Az országos adatok szerint múlt hét végéig 180.276 beiratkozási kérvényt nyújtottak be a szülők, ezek közül közel ötszázat utóbb visszavontak. 38 kérvényt még nem hagytak jóvá – többnyire, mivel nem volt már hely, illetve nem volt kitöltve a szükséges három opció, adja hírül a Mediafax hírügynökség.

Neumann Andrea