Továbbra is az ország legjobb egyeteme a BBTE, és a világranglistákon is előkelő helyet foglal el

Továbbra is az ország legjobb egyeteme a BBTE, és a világranglistákon is előkelő helyet foglal el
Továbbra is a világ egyetemeinek legjobb 5%-ához tartozik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem – derül ki az idén nyáron közzétett nemzetközi rangsorból.

Az AGERPRES hírügynökséghez kedden eljuttatott közlemény szerint a BBTE az egyetlen romániai egyetem, amely jelen van az ARWU (Academic Ranking of World Universities, ismertebb nevén a Shanghai-lista) rangsorán. Az oktatás minősége és a kutatási eredmények alapján kialakított rangsoron a BBTE a 601-700. helyet foglalja el.

A felsőoktatási intézmény a matematika terén a 201-300. helyen van a Shanghai-listán, míg a gépészmérnöki oktatás terén a 37-ik, megelőzve ebben a Columbia Egyetemet, az Oxford Egyetemet és a Pennsylvania Állami Egyetemet is. Gépészmérnöki oktatás terén egyébként a Cambridge Egyetem foglalja el az első helyet a Shanghai-listán – közölte Daniel David, a BBTE kutatásért, versenyképességért és tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

Egy másik rangsor, a Times Higher Education Ranking/THE szerint a BBTE világviszonylatban a 601-800. helyen áll. Ez a lista az oktatás és kutatás mellett olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a társadalmi-gazdasági szférával való viszony és a nemzetközi kapcsolatok. A THE rangsor 801-1000. helyeire még négy romániai egyetem bekerült: a Jászvásári (Iaşi) Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a Bukaresti Egyetem, a Jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem.

A kutatási eredményekre alapozó University Ranking by Academic Performance/URAP szintén az első helyre teszi a BBTE-t a romániai felsőoktatási intézmények rangsorában. Az URAP szerint nemzetközi szinten a BBTE a 728-ik legjobb egyetem, a Bukaresti Műszaki Egyetem a 751., míg a Bukaresti Egyetem a 791. helyet foglalja el.

Az online jelenlétet is mérő Webometrics (Ranking Web of Universities/WU) a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet világszinten a 865. helyre teszi, ezzel a legjobb romániai egyetemnek minősül. Ugyanazon listán a Bukaresti Egyetem az 1162., míg a Jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem az 1321-es helyet foglalja el.

A rektorhelyettes hozzátette, hogy a BBTE úgy éri el ezt az eredményt, hogy közben tízszer kisebb finanszírozást élvez, mint például az ARWU/Shanghai lista első 500 helyezettjének zöme.

A világon jelenleg körülbelül 27.000 egyetem működik.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,