Továbbképző állategészségügyi asszisztenseknek

Továbbképző állategészségügyi asszisztenseknek

A Szatmár megyei mesterséges megtermékenyítésre szakosodott asszisztenseknek tartott szakmai előadást a marosvásárhelyi SEMTEST BNV Rt. szakképzési felelőse a fajtanemesítő hatóság szervezésében.

Az egykori marosvásárhelyi állami fajtanemesítő és reprodukciós központ jogutódjaként német tőkével működő SAMTEST BNV. szakképzési felelőse, dr. Oachis Adriana a megyei reprodukciós és fajtanemesítő igazgatóság meghívására és szervezésében tegnap előadást tartott a megyei fajtanemesítő hatóság mesterséges megtermékenyítésre szakosodott állategészségügyi középkádereinek az igazgatóság szatmárnémeti, Lacrimioarei utcai székházában. Az előadásnak az asszisztensek szakmai tudásának gyarapodása mellett részét képezte az az ismeretanyag is, amely a megtermékenyítő asszisztenseknek a bikahízlalással és a sertéstenyésztéssel kapcsolatos ismereteit hivatott kibővíteni.

Eredményesek
Miként a tegnapi, az eddigi felkészítők is eredményesnek ítélhetők, hisz a megtermékenyítő asszisztensek munkája nyomán a 2001–es 49 %–ról 2004–ben 56 %–ra, 2006–ban 74 %–ra nőtt a mesterségesen vemhesített szarvasmarhák aránya a megyében, amelynek következtében a megyei állomány biológiai értékét tekintve az 5. legjobb az ország megyéi sorában.