Tovább tart az ítéletidő

Tovább tart az ítéletidő
Hazánkban a havazás és a kemény fagy nehezíti az ország déli megyéiben élők mindennapjait. A két napja tartó hóviharban öten vesztették életüket, és 576 személy került menedékszállóra.

 

Az Országos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (IGSU) tájékoztatása szerint a hazánkban több napja tomboló ítéletidő miatt több mint ezer gépjármű akadt el az utakon, és több útszakaszt vált járhatatlanná, emiatt ott lezárták a forgalmat. A péntek reggel közölt információk szerint 53 országúton áll a forgalom, ahol folynak a hóeltakarítási munkálatok. Konstanca megyében szinte minden megyei rangú utat lezártak a forgalom előtt, baleset-megelőzési céllal. Az IGSU által közölt adatokból kiderül, hogy csütörtökön megközelítőleg 2300 személyt mentettek ki a hó fogságából, és jelenleg 576 személy menedékhelyeken kapott szállást. A szakemberek adatai szerint 55 települést szigetelt el a hó, 139 településen akadozik az áramellátás, míg 120 településen egyáltalán nincs áram. Csütörtök hajnali 5 óra és péntek hajnali 5 óra között 3800 belügyi alkalmazott vett részt a mentési akcióban. Péntekre virradóan a katonák üzemanyagot, élelmiszert, ivóvizet és forró teát osztottak azoknak, akik elakadtak gépjárműveikkel. Az adományokat az ország tartalékalapjából fedezték, Emil Boc kormányfő utasítására. A kormányfő arra utasította a mentőalakulatokat, hogy minden elakadt autót vizsgáljanak át, hogy egyetlen személy élete se kerüljön veszélybe. Gabriel Oprea belügyminiszter közölte, ötezer katonát vezényelnek ki a hó eltakarítására, míg Anca Boagiu közlekedési miniszter elmondása szerint az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR) rendelkezésére álló 1088 hókotróból több mint 800 tisztítja az utakat. Csütörtökön 23 vonatot töröltek, és a kikötők továbbra is zárva maradtak a vihar miatt. Ugyanakkor a közlekedő vonatok közül 60 vonat késett péntek reggel a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, legkevesebb fél órás, de néhány szerelvény több mint ötszáz perces késéssel futott be a bukaresti Északi Pályaudvarra. A legtöbb vonat 230-535 percet késett – közölte a Román Vasúttársaság. Adrian Vlaicu, a CFR személyszállító részlegének marketing-igazgatója elmondta, az időjárási viszonyok miatt Bukarest és Konstanca között nem járható a vasútvonal, így a szerelvények jelentős kerülővel, Ploieşti-Buzău-Feteşti irányba közlekednek a két város között. A bukaresti repülőjáratok közül egyet sem kellett a kedvezőtlen idő miatt törölni, de 30 perces késések vannak. A zord időjárás következtében pénteken 681 tanintézményben szünetelt az oktatás. A bajba jutott személyek mentésére hat mentőhelikoptert vetettek be, akikhez péntek délig 25 riasztás érkezett.

 

Legfrissebb adatok

Január 27-én 10 óráig 88 gépjárműben összesen 100 személy akadt fenn az utakon, derül ki a belügyminisztérium közleményéből, melyben az is szerepel, hogy péntek délben 1570 belügyi alkalmazott 538 járművel igyekezett az utakat tisztítani és a mentőakciókban részt venni. Az is kiderült, hogy a kormány tartalékalapjából 11 tonna gázolajat, hat tonna benzint, 4488 liter ivóvizet és 1500 kilogramm konzervet osztanak szét a bajba jutottak között.