Tovább tárgyalnak, de feltétellel

Nagyvárad – A Tőkés László független jelölt kampányát támogató, levezető Magyar Polgári Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján az eredményekről, és a további tennivalókról esett szó.

Lengyel György az előzményekről a Tőkés László indítását megelőző hat szervezet közötti egyeztetésről, a lapunkban már ismertetett MPE megfigyelők kizárásáról beszélt, mely szerinte arról tanúskodik, hogy az RMDSZ gátlástalanul, jogi szabályokat átlépve képes a magyarokat  a törvény által adott demokratikus jogaik gyakorlásában megakadályozni. Utólag akár perelhetnének is, de annak mostmár nem sok értelme van, bár becslése szrint  5 százalék szavazatot vesztettek megfigyelőik kizárásával. A független jelöltnek kedvezett, hogy a Tariceanu kabinat halasztgatta a választások kiírását. Bebizonyosodott az is, hogy a Tőkés László indításához szükséges aláírások és a leadott szavazatok között  különbség van. Bár T.L sokkal több szavazatot kapott, mint amennyi aláírást, vannak olyan települések, ahol fordított a helyzet. Viszont az RMDSZ-nek is ideje elszámolnia azzal, hogy milyen igéretekkel sikerült megszerezniük a többi pártok egyetértését az MPE megfigyelők kizárásához? Orbán Mihály szerint az is tisztázandó, hogy hol maradt az RMDSZ jelöltek indulásához több mint 330.000 aláíró és a 280 ezer rájuk is szavazó 50 ezer ember, valamint az általuk készített Bihar megyei közvéleménykutatás 60 ezer RMDSZ-el elégedett és a rájuk szvazó 30 ezer ember,  mert Tőkés László több szavazatot kapott, mint aláírást.

Indokolatlan az RMDSZ erufóriája. Tőkés László jelezte, hogy hajlandó újrakezdeni a  tárgyalást, de még nem kapott igenlő választ.

– A választás eredménye beszédes, igazolják döntésünk helyességét a független jelölt indításáról. Markó Béla, Frunda György, vagy Bihar megyében Szabó Ödön még mindig ellenséges kiszorító, megosztó politikát folytat. Az ilyen vezetőkkel nem tárgyalunk. Szabó ödön az egész kampány során valótlanságokat állított, félretájékoztatott. Az MPE vezetőségének szerdai ülésén született egyértelmű határozat szerint Szabó Ödön nem képviseli a bihari magyarokat, sőt azok érdeke elenn dolgozik. A további rombolás megelőzése érdekében az RMDSZ-nek kötelessége elhatárolódni tőle. Személyét nem tekintjük  eléfogadható tárgyalófélnek, mondta Orbán Mihály.

Csuzi István az MPE Bihar megyei elnöke bejelentette, hogy a sikeres kampány után negyon sokan jelezték, hogy MPE tagok szeretnének lenni, eljöt tehát a szervezetépítés ideje. December 10-én este 18 órára hívja össze a megyei tisztújító küldött gyűlést, de ő szakmai elfoglaltsága okán (doktrátusára összpontosít sz. m.) nem tudja vállalni újabb ciklusra az elnöki tisztséget. Nem vonul vissz, részfeladatokat szivesen ellát, mondta.