Tovább ferdít Sorin Apostu

Tovább ferdít Sorin Apostu
Kolozsvár – Törvénytelenül, engedély nélkül helyezték el hétfőn a Nicolae Iorga idézetet tartalmazó táblát a Mátyás-szoborcsoport elé – hangsúlyozta László Attila Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé elhelyeztek egy második bronztáblát, annak ellenére, hogy az Országos Műemlékvédelmi Bizottság egyetlen bronztáblát engedélyezett, azt pedig még 2010 decemberében, a restaurálást követően elhelyezték a talapzatot övező füves területen. – Látható, hogy senki nem vállalja tetteiért a felelősséget. Engem is meglepetés ért, amikor az önkormányzat sajtóosztályának nyilatkozata megjelent, és kijelentették, hogy minden rendben van. Annak idején, amikor összeállítottuk az engedélyezési dokumentációt, a tábla tartalma, mérete, szövege le volt szabályozva, és az volt jóváhagyva a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium bizottságánál. Az országos hatóság az egyedüli illetékes, amely bármilyen beavatkozást jóváhagyhat.

Tábla a Mátyás-szoborcsoport talapzatánál

Tájékoztattam a kollégáimat azzal kapcsolatban, hogy ez a beavatkozás illegális, illetve valótlanságokat állítottak a sajtónyilatkozatban. Időközben megkaptam a Regionális Műemlékvédelmi Felügyelet beadványát, amelyben értesíti az önkormányzatot, hogy a beavatkozás illegális és kérik a tábla azonnali eltávolítását – fejtette ki László Attila. Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere sajtótájékoztatóján továbbra is azt állította, hogy a Iorga-idézetet tartalmazó tábla törvényesen került a Mátyás-szoborcsoport elé, annak ellenére, hogy több dokumentum is igazolja, a tábla elhelyezése nem szerepelt a felújítási tervben. Ezzel kapcsolatban László Attila elmondta, nem érti, hogy a polgármester miért állít valótlanságot. – Én azt tudom, hogy mit tartalmaz a dokumentáció, mi lett jóváhagyva. Egész pontosan a jóváhagyott iratcsomó 13. oldalának 3.9.-es bekezdése az, ami a tábla szövegéről is rendelkezik – fejtette ki Kolozsvár alpolgármestere, László Attila.

(www.paprikaradio.ro)