Toszogatott határidők

Toszogatott határidők
Szatmár megye – Az agráriumban hétfőn véget ért a mezőgazdasági értékjegyek igénylésének időszaka, pénteken pedig az EU–s támogatás mértékét is megtudhatjuk.

Eredetileg október 15–ig lehetett igényleni az őszi mezőgazdasági munkálatokhoz nyújtott állami támogatást, amely határidőt a szaktárca előbb november 15–ig hosszabbította meg, majd a 908/október 31–i újabb rendelettel már november 5–ben véglegesítette. Mindez annak a jele, hogy a parcellaazonosítással nehezen boldogulnak az értékjegyek igénylésekor a gazdák, sok a tárgyi tévedés. Az Országos Intervenciós és Támogatás–folyósítási Ügynökség (APIA) e tévedések korrigálására, a helyszíni szemlékre az EU által elfogadottnál kétszer akkora időt kénytelen fordítani (ezért hosszabbították meg november 15–ig a határidőt), másrészt az Európai Közös Agrárpolitika elvárása az, hogy december 1–től, a többi uniós tagországhoz hasonlóan, Romániában is kezdődjék meg az EU–s területalapú támogatások folyósítása (ezért volt kénytelen az agrártárca a határidőt november 5–re visszavenni). Szatmár megyében az APIA a hétfői határidőig 37 000 hektár búzavetésre illetve 3500 hektár árpára (ebből 500 ha őszi sörárpa) fogadott el támogatási kérvényt, s az üzemanyagra, vetőmagra, műtrágyára váltható értékjegyeket egy–két héten belül kézhez vehetik a megye gazdái, agrárvállalkozói.

 

Folynak az ellenőrzések

Az APIA Szatmár megyei igazgatójától, Viorel Pinteatól származó információk szerint az ügynökség húsz munkacsoportja végzi a 2006/2007–es évi őszi/tavaszi vetésterületre vonatkozó helyszíni ellenőrzéseket Szatmár megyében, s az országos ügynökség elméletileg december 1–ig véglegesíti az első területalapú uniós támogatási év adatbázisát, illetve fejezi be a kérvényezők jogosultságának megállapítását. Hogy ez a gyakorlatban időbeni csúszást fog szenvedni, ma már mindenki tudja, beleértve az Európai Bizottságot is. Ez utóbbi intémény ellenőrei november 9–én hozzák nyilvánosságra az APIÁ–ról szóló jelentésüket, amely akár 25 százalékos támogatás–megvonással büntetheti Romániát, épp e csúszások miatt.

 

Bódi Sándor