Törvénytervezettel a tsz-nyugdíjasokért

Törvénytervezettel a tsz-nyugdíjasokért
A tsz-nyugdíjasok helyzetének lehetséges megoldását és a megyei közpénzfelügyelőségek átszervezéséből fakadó problémákat ismertette Szabó Ödön parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint ahogy azt már olvashatták, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő törvénytervezet benyújtásával szeretne segíteni azokon a tsz-nyugdíjasokon, akiket arra köteleznének, hogy visszamenőlegesen fizessenek vissza 5-7 ezer lej közötti összegeket, amelyekhez az állam szerint jogtalanul jutottak, annak ellenére, hogy a folyósítás az érintettek önhibáján kívül történt, és ennek érdekében semmilyen kérvényt nem nyújtottak be. Egy hibásan alkalmazott számítógépes program miatt a tsz-nyugdíjasok járandóságát megduplázták, pedig csak a tsz-nyugdíjalapot kellett volna megemeljék. A történtek miatt most ezen személyek nyugdíját megfelezik, sőt, arra kötelezi őket az állam, hogy visszamenőlegesen három évre fizessék vissza a pluszba kapott pénzt. Szabó Ödön két példát hozott fel hasonló problémára. A 2003/544. számú törvénnyel amnesztiában részesítették azokat a személyeket, akik addig az időpontig önhibájukon kívül kaptak plusz összegeket, de megemlíthető a 2012/84. számú törvény is, amely a közhivatalnokokat részesítette pénzügyi amnesztiában. „Akkor Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter is megszavazta a 2012/84-es törvényt, ellenben most a pénzösszegek visszafizetése mellett áll ki. Akkor háromszázezer személyről volt szó országos szinten, most pedig körülbelül 5-10 ezer nyugdíjasról, akiket önhibájukon kívül köteleznék számukra hatalmas összeg kifizetésére” – részletezte Szabó Ödön, hozzátéve, hogy az általa kidolgozott törvénytervezetet elküldte Victor Ponta miniszterelnöknek és Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszternek, azzal a javaslattal, hogy bocsássanak ki a helyzetet rendező sürgősségi kormányrendeletet vagy javasolják a parlamentnek a törvény elfogadását sürgősségi ügymenetben még ebben a törvényhozási ülésszakban. Elmondása szerint a legjobb és leggyorsabb megoldás a sürgősségi kormányrendeletet lenne, már csak azért is, mert ezek az összegek nem voltak bevételként beszámolva az állami költségvetésbe sem, hiszen a problémát csak most fedezték fel.

Közpénzfelügyelőségek

Szabó Ödön ellenvetését fejezte ki a megyei közpénzfelügyelőségek átszervezéséről szóló nemrég elfogadott döntéssel kapcsolatban, amit szerinte túl hamar, és közviták megtartása nélkül hoztak meg. Mint elmondta, ez egy helytelen döntés, amely nem veszi figyelembe az állampolgárok érdekeit. Szabó Ödön kifejtette: a kormány decentralizációról, régiósításról beszél, de titokban központosít, hiszen a politikus véleménye szerint ennek az átszervezésnek a nyomán olyan hatásköröket helyez át regionális szintre, amelyek eddig megyei szinten működtek. Tehát ahelyett, hogy minisztériumi hatásköröket vinne le regionális szintre, ehelyett a megyei igazgatóságok hatásköreit veszik el, márpedig ez központosítás. E mellett a humán erőforrás részleg Kolozsvárra költözik, ami azt jelenti, hogy a Bihar megyei struktúrákba is Kolozsváron kell majd megejteni a felvételt. „Amit eddig helyben, Nagyváradon tudtunk elintézni, azért most fel kell utaznunk Kolozsvárra. Ez egy hibás döntés, és teljesen szembe megy mindazzal, amit a kormány eddig állított. Úgy gondolom a polgárok nem ezt szavazták meg másfél éve”- mondta el Szabó Ödön, majd hozzátette, hogy a következő időszakban tárgyalásokat fognak folytatni a koalíciós partnerekkel, és első lépésként aláírásgyűjtést szerveznének megyei szinten és egyéb akciókat is helyi és megyei szinten. „A hat párt együtt kell harcoljon ez ellen a döntés ellen, mert másképp nem tudjuk megváltoztatni”- tette hozzá végezetül Szabó Ödön.

Nagy Noémi