Törvénytervezetet fogadott el a kormány a túlzsúfolt börtönökben fogvatartott elítéltek büntetésének csökkentéséről

Törvénytervezetet fogadott el a kormány a túlzsúfolt börtönökben fogvatartott elítéltek büntetésének csökkentéséről
Csökkentené a kormány azoknak az elítélteknek a büntetését, akik túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézetekben, nem megfelelő körülmények között töltik szabadságvesztésüket – erről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán a kabinet.

Raluca Prună igazságügyi miniszter szerint a tervezet arról rendelkezik, hogy minden olyan hónapért, amelyet nem megfelelő körülmények között tölt a börtönben az elítélt, három napot vonnak le büntetéséből.

A tárcavezető szerint a szabadságvesztés letöltésének körülményeit szabályozó 2013/254-es törvényt módosító tervezet fogvatartottanként legalább 3 négyzetméteres mozgástérről rendelkezik.

Raluca Prună reményét fejezte ki, hogy a választások utáni új parlament “együttműködő” lesz, és mielőbb megszavazza a tervezetet, amelyet 2012. július 24-étől számítva alkalmaznának.

Az igazságügyi tárca vezetője ismét hangsúlyozta, csak ebben az évben több mint 3.000 panasz érkezett az Európai Emberi Jogi Bírósághoz a romániai fogvatartási körülmények miatt. “Az új börtönök építésébe való befektetés jó, de hosszú távú megoldás” – tette hozzá Prună, aki szerint a tervezet a fogvatartási körülmények javítását célzó intézkedéscsomag részét képezi.

AGERPRES/(RO – szerző: Mădălina CERBAN, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .