Törvényes volt a választás

Akt.:
Törvényes volt a választás
A Bihar Megyei Prefektúra törvényesnek ítélte a Bihar Megyei Tanács elnöke megválasztásának lebonyolítási módját a múlt heti alakuló ülésen.

Mint ismeretes, botrányos körülmények között zajlott le a Bihar Megyei Tanács elnökének megválasztása. Dulakodások, kiabálások közepette választották meg az RMDSZ-es Pásztor Sándort tizennyolc szavazattal a tanács elnökévé a liberális jelölt, Mircea Malan ellenében. A Nemzeti Liberális Párt június 28-án beadványban kérte a prefekturától azt, hogy ne minősítse jogszerűnek a tanácselnök, valamint a tanácselnök-helyettesek megválasztását, arra hivatkozva, hogy a szavazás során nem tartották be a titkos szavazásra vonatkozó törvényi kitételeket.

A prefektúra elutasította a liberálisok beadványát, ugyanis megállapította, hogy biztosítva volt a jogszabályok által előírt titkos szavazás lehetősége mind a logisztika, mind pedig a szavazatszámláló bizottság tekintetében. A prefektúra által a pártnak adott, a sajtónak is elküldött válaszában kiemeli, hogy nem a prefektúra, hanem az adott ülést vezető elnök feladata megítélni azt, hogy a tanácselnök-választáson történt incidensek befolyásolták-e a szavazás eredményét. Ilyen jelzés viszont nem volt. Továbbá mivel sem az ülést vezető elnök, sem pedig a megyei tanácsosok egyike sem jelezte azt, hogy akadályoztatva volt abban, hogy titkos módon szavazzon, ezért a Bihar Megyei Tanács elnökének és alelnökeinek megszavazását a prefektúra törvényesnek és jogszerűnek minősíti.

Pap István