Törvény védi a nőket

Törvény védi a nőket
Basescu kihirdette a családon belüli erőszak megelőzését és megfékezését célzó törvénymódosítást. Bántalmazásnak minősül a szóbeli, testi, lelki, szexuális és lelkiismereti bántalmazás.

 

Traian Basescu államfő kihirdette a családon belüli erőszak megelőzését és megfékezését célzó törvénymódosítást. A jogszabályt a Nemzetközi Nőnapon hirdette ki, döntését azzal indokolva, hogy ez a legkomolyabb üzenet, amit honfitársaihoz intézhetett a nemzetközi nőnap alkalmából. „Ezentúl nem kaphatnak verést otthon a férjüktől. Ha valaki – virágon kívül bármi mással – önökhöz ér, az menjen a börtönbe!” – mondta az államfő egy nyilvános rendezvényen a jelen lévő nőkhöz intézve szavait. Hazánkban 2003 óta törvény védi a családon belüli erőszak áldozatait, ám az uniós jogharmonizáció érdekében elfogadott jogszabály – a mostani törvénymódosítás előterjesztői szerint – hatástalannak bizonyult. A kihirdetett módosítás szerint, a családon belüli erőszak áldozata vagy a rendőrség „védelmi rendeletet” kérhet a bíróságtól. Ezzel az agresszív társ eltávolítható a közös otthonból. Az eltiltást a bántalmazott munkahelyére, a gyermek iskolájára, a családtagok otthonának környékére is kiterjeszthetik. A védelmi rendelet legfeljebb két éves időszakra szólhat és megszabhatja, hogy a bántalmazó ne kerülhessen az áldozata 200 méteres körzetébe, ne hívja

telefonon, és semmiféle üzenetet ne juttasson el hozzá.

 

Pénzbírsággal szankcionálható

A törvénymódosítás kezdeményezői szerint hazánkban a bántalmazott nők 75-85 százalékát otthonában éri agresszió. A módosítás indoklásában rámutatnak: eddig az áldozat feljelentésére volt szükség a büntetőeljárás indításához, most már hivatalból is indulhat eljárás. A testi-lelki terror alatt élők ugyanis ritkán merik feljelenteni a velük egy háztartásban élő erőszakoskodót, vagy a feljelentést utólag visszavonják. A büntetőtörvénykönyv ráadásul felmenti az erőszak elkövetőjét a büntetőjogi felelősség alól, ha a felek utólagos „kibékültek” – olvasható az előterjesztők indoklásában. Az új jogszabály szerint családon belüli erőszaknak minősül a szóbeli, testi, lelki, szexuális és lelkiismereti (a vallásos hit gyakorlását korlátozó) bántalmazás. A törvény szerint 1000 és 5000 lej (230-1150 euró) közötti bírsággal sújtható az a menhely, amely nem fogadja be a veszélynek kitett áldozatot. 500 és 1000 lej közötti összeggel bírságolható az az eltiltott erőszakoskodó, aki megpróbál behatolni a menhelyre, ahol áldozata tartózkodik.