Történelmi vetélkedő

Tizenhét háromfős csapat vetélkedett történelmi témában. A szerző felvétele
Tizenhét háromfős csapat vetélkedett történelmi témában. A szerző felvétele
Már több mint egy évtizede, hogy a március 15. körüli időszakban sor kerül Érmihályfalván a Vitéz Emődi Dániel István Történelmi Vetélkedőre. Idén sem maradt el, 17 csapat vett részt rajta.

Pár évvel ezelőttig természetesen nem ez volt a verseny elnevezése, hiszen a debreceni Pro Patria Alapítvány elnöke 2013. februárjában bekövetkezett haláláig védnöke és támogatója volt a versenynek, melyet emlékének megőrzése céljával változtatott meg Varga Róbert történelemtanár, szervező. Az idei verseny megnyitóján is Emődi Dániel emlékét idézte meg Varga Róbert dióhéjban, amikor a Zelk Zoltán Általános Iskola VI. és VII. osztályos diákjaiból alakult 17, egyenként 3 fős csapatok tagjait köszöntötte a Gödör rendezvényházban.

Szokásos feladatok

Üdvözölte a diákokat illetve a pedagógusokat Nyakó József polgármester is, felelevenítve, hogy azok, akik a kezdetekben részt vettek a vetélkedőn, ma már felnőttek, akár egyetemisták, és a mai iskolásokra is az a “sors” vár, hogy a maguk idejében rájuk hárulnak majd a városunk ügyei. A verseny menetét Varga Róbert mellett Szilágyi Andrea muzeológus és néhány nagyobb diák felügyelte, a zsűrit pedig Török Erzsébet tanárnő-aligazgató, Fele Mioara és Kovács Brigitta tanárnők alkották. A csapatoknak az ilyenkor szokásos feladatokkal kellett megbirkózni: névválasztás, betűrács (kikeresni 10 forradalommal kapcsolatos szót), keresztrejtvény, képfelismerés, villámkérdések, stb. Az összegyűjtött pontok alapján az élen a következő három csapa végzett: I. – Klapka apródjai (Aszalós Antónia, Boldog Donáta, Mustean Panna), II. – Töritanúk (Darabont Panna, Kelemen Hilda, Stancz Viktória), III. – Klapka követői (Kovács Nóra, Molnár Kamilla, Nagy Adrienn).

Rencz Csaba