Történelmi vetélkedő diákoknak

A vetélkedőt megnyerő eminescus diákok tanáraik társaságában
A vetélkedőt megnyerő eminescus diákok tanáraik társaságában
Csudáknak éve címmel szerveztek az 1848-as forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő történelmi vetélkedőt középiskolás diákok számára szerdán a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

 

 

Négy nagyváradi középiskolából összesen hét, egyenként három fős csapat vett részt a Mihai Eminescu Főgimnázium történelem katedrája által szervezett vetélkedőn, melynek témája az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc volt. A résztvevő diákokat Hochhauser Enikő, a házigazda tanintézmény aligazgató köszöntötte, felhíva a figyelmet arra: március 15-e az összetartozás jelképe, egy olyan nap, amelyre minden magyar büszke. Mint megtudtuk, a főgimnáziumban rendszeresen megszervezik a Csudáknak éve történelmi vetélkedőt, és most az „együtt emlékezés” jegyében kiterjesztették más középiskolákra is.

 

Tudás és kreativitás

 

A megmérettetésen négy csapattal képviseltette magát a Mihai Eminescu Főgimnázium (felkészítő tanárok: Biró Judit és dr. Fleisz János), illetve egy-egy csapattal az Ady Endre Líceum (felkészítő tanár Fazakas Gábor), a Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium (felkészítő tanár Takács Zoltán) és a Iosif Vulcan Pedagógiai Főgimnázium (felkészítő tanár Biró Judit).

A Biró Judit történelemtanár vezetésével lezajlott vetélkedő keretében nem csupán tudásukat és felkészültségüket, hanem kreativitásukat is kellett bizonyítsák a diákok. A kvízkérdések mellett volt például puzzle-játék, ’48-hoz kapcsolódó személyiségeket kellett felismerni, de a forradalom és szabadságharc nagyváradi vonatkozásaival is tisztában kellett legyenek a versenyzők. A zsűri tagjai (dr. Fleisz János és Takács Zoltán történelemtanárok, illetve Ágoston Palkó Emese, az Eminescu magyartanára) mindemellett értékelték a diákok által előzőleg készített plakátot, és egy ’48-hoz kötődő vers elszavalását is.

 

A díjazottak

 

A zsűri döntése alapján a vetélkedő első helyezettje a Mihai Eminescu Főgimnázium XI.H osztályának csapata lett (Molnár Eliza, Nagy Tamás, Pap Krisztina). A második helyre került a Lórántffy gimnázium csapata (Ecsedi Balogh Gyöngyvér, Molnár Edina, Magyar János), harmadik lett az Ady Endre Líceum IX. osztályának csapata (Bartha Judit, Salánki Dániel, Kovács Fazekas Balázs), míg dicséretben részesült a Iosif Vulcan Főgimnázium X.B osztályának csapata (Gődér Orsolya, Andrási Zsanett, Somogyi Réka). Az 1848–49-es forradalom előtt tisztelgő rendezvény kulturális műsorral zárult az eminescus diákok előadásában.

Tököli Magdolna