Történelmi versenyen mérték össze tudásukat

Történelmi versenyen mérték össze tudásukat
Május 8-án és 9-én zajlott le a tizenhetedik alkalommal megszervezett Varadinum történelmi verseny, a XXIV. Festum Varadinum keretében. A megmérettetésnek az Ady Endre elméleti Líceum adott helyet.


A minden évben más-más témakörben megszervezett két napos Varadinum történelmi verseny idén a Nemzetközi kapcsolatok a XIX. század végén, a XX. század elején. Az első világháború címet kapta, tehát a jelentkező csapatoknak ebből a témából kellett felkészüljenek. A verseny megnyitó ünnepségét május 8-án tartották meg az eseménynek helyet adó váradi Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. A megjelenteket Apáti Tímea történelemtanár köszöntötte, majd Tóth Márta igazgatónő osztotta meg gondolatait és nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta, komoly hagyománnyal bíró versenyre érkeztek a csapatok, hiszen a megmérettetést tizenhetedik alkalommal szervezték meg, témája pedig a világtörténelem egy jelentős, de nagyon tragikus eseménye, a 100 éve kirobbant első világháború. „Mindazok, akik jobban elmélyülnek diákkorunkban valamilyen szakterületen, mindenképpen gazdagodnak, és ilyen értelemben ennek a versenynek csak is győztesei lehetnek” – tette hozzá végezetül Tóth Márta.

Előadások, kiállítás

Fleisz Judit történelemtanárnő, a verseny egyik elindítója a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy a rendezvény célja az, hogy a Kárpát-medence magyar diákjai megismerjék egymást, de ne csak a magyar történelem nagy eseményeiről, egyéniségeiről mérjék össze a tudásukat, hanem barátságok is szövődjenek. A megnyitót követően az első napon bemutatókra, előadásra és kulturális műsorra is sor került, míg a második nap zajlott le a kilencfordulós verseny, amelyen a hét számot adhatott tudásáról. A kulturális műsor során katonadalok és versek hangzottak el, továbbá a jelenlevők megtekinthették Kecse Attila gyűjtő első világháborús magángyűjteményének egy részét, majd Kecse Dalma XI. osztályos tanuló Élet és halál a lövészárokban című tanulmányát is meghallgathatták. Bajusz Krisztián és Kunszabó Stefánia, az iskola diákjai is megtartották beszámolójukat arról az olaszországi útról, amely során az adys diákok, szlovén, olasz és magyarországi diákokkal közösen egy három országot átfogó projekt keretében meglátogathatták az olaszországi háborús emlékhelyeket. Végezetül pedig dr. Fleisz János A Nagy Háború előzményei és kezdeti szakasza címmel tartott előadást a csapatoknak.

Feladatok

A versenyen a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium és az Ady Endre líceum, a margittai Horváth János Elméleti Líceum, a komáromi Selye János Gimnázium, a Zentai Gimnázium, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium, valamint a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola egy-egy csapatának kellett több feladatot megoldjanak. Többek között vaktérképet kellett kitölteniük, fel kellett ismerniük a két katonai tömb katonáit, fegyvereit, e mellett karikatúrákat tanulmányozva kellett a háború okait, előzményeit leírják, valamint egy a hátországban maradt nő helyzetébe beleképzelve magukat egy levelet kellett megfogalmazzanak a frontra, amelyben leírták az otthonmaradtak háborús körülményeit. A feladatok között villámkérdések is voltak, amelyek az előző nap elhangzott előadásokhoz és kiállításhoz fűződtek. Az értékelésbe beszámított a jelentkezés során beadott helytörténeti dolgozat is.

Díjak

Május 9-én megtartották az eredményhirdetést és a díjak átadását is. A Varadinum történelmi versenyen első lett a Zentai Gimnázium csapata, második a komáromi Selye János Gimnázium csapata, harmadik pedig a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium. Dicséretben részesült az Ady líceum, valamint a margittai Horváth János líceum csapata. A verseny támogatója a Varadinum Alapítvány és a Rákóczi Szövetség volt.

P. Nagy Noémi