Törtek-zúztak a bukaresti tüntetők

Törtek-zúztak a bukaresti tüntetők
Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este Bukarestben az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt. A tüntetők vasárnap már a kormány, illetve Traian Basescu államfő ellen tüntettek. Heves összecsapások alakultak ki a tüntetők és a rendfenntartó erők között.

 

A bukaresti zavargásokat az országos televíziócsatornák élőben közvetítették. A felvételekből kiderül, az Egyetem téren – ahol már szombaton is incidensek voltak a csendőrök és a tiltakozók között – vasárnap este az utcára vonulók közül többen petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, akiket üvegekkel és kövekkel is megdobáltak. A rendfenntartók könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Tüntetések zajlottak ismét több romániai nagyvárosban. A tüntetők felgyújtottak egy autót, több üzlet és bank kirakatát betörték, kóztpéri lócákat téptek ki a helyükről, és felgyújtották az útjukba kerülő virágtartókat. A csendőrök akkor léptek közbe, amikor a rendbontók felszedték a járdaszegélyeket is, és a kövekkel a csendőrökre támadtak. A tüntetések ideje alatt meg nem erősített információk szerint 59 személy részesült egészségügyi ellátásban. Közülük 26 személt kórházba szállítottak kivizsgálások céljából, azonban közülük két csendőrt és egy civilt kellett beutalni. Az országos csendőrség vezetői ma délelőtt sajtótájékoztató keretében közölték, hogy a tüntéssorozatok ideje alatt 8700 személy vonult utcára. A tüntetések három napja alatt tíz csendőr sérült meg. Arend helyreállítása során a csendőrök 247 tüntetőt állítottak elő.

Hétfőn Traian Igas belügyminiszter és Ritli László egészségügyminiszter meghallgatása történt, hogy a kialakult helyzetet elemezzék.

 

 Háttér

Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. Az államfő néhány nappal ezelőtt durva szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot (SMURD). A Basescu által támogatott tervezet a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán a palesztin származású Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről. Ezt követően több romániai nagyvárosban az emberek szimpátiatüntetést szerveztek az orvos mellett.

Bár Basescu és a kormány időközben visszakozott, azaz Ritli László egészségügyi miniszterrel visszavonatta a jogszabály tervezetét – amely egyelőre még csak internetes honlapon, a “társadalmi vitára bocsátás” stádiumában volt -, az indulatokat nem lehetett megfékezni, a tüntetések Basescu- és kormányellenes tiltakozássá fajultak.

Emil Boc miniszterelnök jelezte: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn egyeztetni készül egy olyan új egészségügyi törvényről, amely már nem tartalmazza a Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) feloszlatását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását.