Toronyzene az I. Szent László Napokon

A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar 1996 óta működik, Döge Csaba irányításával. Az alakuláskor még általános iskolás tanulók ma már felnőtt zenész ifjakká váltak. Tagjai közül többen választották élethivatásuknak a zenét. Az elmúlt tizenöt év alatt számos fellépésük volt Csökmőn, a környékbeli településeken és külföldön is.

Bemutatkozhattak már Szlovákiában, Erdélyben, Görögországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Nincs olyan felkérés, ahol a zenekar ne állná meg a helyét, legyen az komolyzenei vagy show jellegű produkció.

A Szent László Napok keretében a közel ötvenfős zenekar többször is bemutatkozik. A Fő utca városközpont felőli részén hívják majd fel muzsikájukkal a figyelmet: kezdetét vette az első alkalommal megszervezett, a városalapító előtt tisztelgő Nagyváradi Magyar Napok. Az ünnepélyes megnyitót megelőzően, délután fél 5-kor egy rendhagyó és Nagyváradon kuriózumnak számító műfajban lépnek a közönség elé, pontosabban felé. Az úgynevezett toronyzene egy 17 században divatos német műfaj, illetve rézfúvókra írt többszólamú zene, melyet annak idején a napszakok jelzésére a városháza tornyában vagy templomtoronyban adtak elő. Ezt a zenei hagyományt elevenítik fel a csökmőiek az újvárosi református templom tornyából. Később 17 óra 30 perctől a Rhédey-kertben is muzsikálni fognak. Többek között Szent László tiszteletéről szóló dalok is felcsendülnek.